PRESSES: Den tiltalte kvinnen (47) presses hardt av aktor Arne Ingvald Dymbe i vitneboksen. Dagbladets reporter Ralf Lofstad forklarer utviklingen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Valdres-saken

SMS fra moren til datteren: - Du som løp så fort. Nå klarer du ikke reise deg opp alene

Den tiltalte 47-åringen forklarer seg om ting som i fjor var «helt svart».

HAMAR (Dagbladet): «Er du ikke skremt og lei deg over hvor redusert du er? Du som for bare noen måneder siden løp så fort. Nå klarer du ikke reise deg opp alene.»

Dette skriver den 47-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde nyttårsaften 2015. SMS-en er skrevet 26. desember, bare fem dager før datteren ble funnet livløs på familiehytta på Beitostølen.

Presses hardt

Kvinnen sitter i vitneboksen i Eidsivating lagmannsrett for andre dag på rad. Aktor Arne Ingvald Dymbe presser kvinnen hardt på detaljer fra oppholdet på hytta, dit mor og datter flyttet 5. oktober.

AKTORATET: Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle og statsadvokat Arne Ingvald Dymbe utgjør aktoratet, som presser den tiltalte kvinnen hardt under utspørringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle og statsadvokat Arne Ingvald Dymbe utgjør aktoratet, som presser den tiltalte kvinnen hardt under utspørringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mens moren i tingretten ikke kunne huske noe av dette, og kollapset svært tidlig i rettssaken, har hun i lagmannsretten forklart seg nøye om de samme tingene.

Da Angelica ble funnet, veide hun bare 21,7 kilo, en nedgang på 20 kilo siden slutten av august. Moren sier hun ikke la merke til den drastiske vektnedgangen, blant annet fordi datteren gikk med romslige klær og kunne ha på seg lag på lag i skjul.

VALDRES-SAKEN: Den 47-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde nyttårsaften 2015, nektet straffskyld da ankesaken mot henne startet i Eidsivating lagmannsrett tirsdag. Reporter: Ralf Lofstad / Dagbladet. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Ser du er for svak»

Aktor Dymbe synes ikke dette henger på greip, og viser blant annet til SMS-ene - mor og datter sendte tusenvis til hverandre i perioden på hytta.

«Drittkjerring», skriver den anoreksisyke datteren til moren 19. oktober.

«Det må du bare synes. Nå gjelder det å redde deg! Jeg trodde virkelig du ville klare det denne gangen, men jeg ser du er for svak. Ønsker deg alt godt.»

47-åringen sier alt var fint på hytta fram til slutten av november, men aktor Dymbe mener SMS-ene fra oktober viser at det ikke stemmer.

- Stakk av

- Stakk Angelica noen gang av fra hytta? spør statsadvokaten.

- Jeg kan ikke huske det fra fjellet. Men det er fremdeles mange ting som er helt borte og svart fra hukommelsen, svarer kvinnen.

Dymbe legger fram en meldingsutveksling som han mener tyder på at nettopp dette skjedde.

Moren ber datteren om å komme, og skriver videre at det «kommer masse folk» som er like etter datteren. Angelica kommer med anklager mot moren, som til slutt skriver at hun setter seg i bilen og kommer etter henne.

- Jeg husker ikke dette, men hvis du sier det var slik, var det nok slik, sier kvinnen til framleggelsen av samtalen.

DØDE PÅ HYTTA: Angelica ble funnet død på familiehytta i Valdres nyttårsaften 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØDE PÅ HYTTA: Angelica ble funnet død på familiehytta i Valdres nyttårsaften 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Husker nå

Dymbe sa i går at han er svært overrasket over at 47-åringen nå husker ting hun overhodet ikke kunne minnes i tingretten. I tingretten forklarte hun seg aldri om tida da hun og Angelica bodde på familiehytta på Beitostølen.

- Hvorfor husker du disse forholdene nå? spør statsadvokaten.

- Sist var det helt mørkt. Jeg er ikke lege eller psykolog, men jeg har snakket med noen i mellomtida, har et år mer på baken. Fremdeles er det mange mørke flekker. Det er noe som trigger det, sier den tiltalte kvinnen, og fortsetter:

- Jeg vet at sjokk og traumer kan virke inn, at kroppen sperrer for vonde og vanskelige ting.

- Var det for vondt og vanskelig forrige gang? Var det det var? spør Dymbe.

- Nei, det er fremdeles store deler jeg ikke husker. Jeg vet ikke helt hvordan det funker. Men jeg tror det er helt vanlig, svarer kvinnen.

Setter insulin

Kvinnen måler og regulerer jevnlig blodsukkeret med assistanse fra diabetesekspert Tore Julsrud Berg, for å unngå problemer med for lavt og høyt nivå, som i tingretten. Hun gråter tidvis i vitneboksen.

- Jeg elsker henne over alt, sier hun om datteren, som hun stadig omtaler i nåtid.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 27. februar i fjor ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Kvinnen ble i tingretten dømt til tre års fengsel, men anket nærmest umiddelbart. Hun nekter straffskyld og mener politiet og aktor Dymbe har konstruert straffesaken mot henne.

Forsvarer Aasmund Olav Sandland uttrykte i går stor irritasjon over aktor Dymbes bemerkninger om klientens hukommelse.

- I fjor ble hun innlagt, og å bruke mot henne at hun nå svarer, er merkelig. Det kan hende at det passer ham veldig dårlig at hun svarer som hun nå gjør, sa Sandland til Dagbladet.