- SMS gir bedre norsk

Frykten har vært stor for at SMS forsøpler språket vårt. Nå viser flere undersøkelser at det motsatte er tilfellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjell Atle Halvorsen ved NTNU mener at det er på høy tid at skolen bruker mobiltelefonen mer aktivt i undervisningen. - SMS får elevene til å skrive mer, sier han. - Det er på tide å innse at mobiltelefonen ikke er noe som kommer til å «gå over», fastslår Halvorsen, som er

daglig leder ved laboratoriet for IKT og læring ved NTNU i Trondheim. Etter å ha jobbet med mobiltemaet i samarbeid med utvalgte skoler, mener han det er en overdrevet frykt for at tekstmeldingskulturen skal ødelegge det norske skriftspråket.

- Snarere tvert imot. SMS får elevene til å skrive mer. Med 160 tegn til rådighet tvinger det lille formatet dem til å være økonomisk. Når de må rasjonalisere språkbruken, tenker de mer over det de skriver. Våre erfaringer er at de dessuten klarer å skille mellom sjangerne.

Snu på flisa

Halvorsen mener Oslo-skolene som har forbudt bruk av mobiltelefon går baklengs inn i framtida. Han minner om at det ikke er første gang skolen vender tommelen ned til teknologien.

- Når kalkulatoren kom, kjempet man for å holde den også utenfor undervisningen. SMS er en del av ungdomskulturen, men blir møtt med negative holdninger og ansett som et problem. Hvorfor kan vi ikke snu på flisa og se det positive i saken? spør han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer