SMS-kaos i kveld, varsler NetCom

Men "storebror" lover maks fem minutter kø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 40 millioner tekstmeldinger skal gjennom mobilnettet rundt midnatt.

- Vi kan nesten garantere at sjansene for å få fram SMS på ordinært vis midnatt ikke er så gode, sier informasjonssjef Guri Wormdahl hos den nest største operatøren Netcom til nettstedet amobil.no.

Mens storebror Telenor er ganske breial noen timer før den gamle trafikkrekorden ryker.

- Det er ingen indikasjoner på at denne nyttårstrafikken ikke skal gå like bra som i fjor. Da var det maks fem-seks minutter kø på det mest hektigste ved 01-tiden før SMS\'ene var framme hos mottaker, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Dagbladet.no.

Forrige nyttårsfeiring raste 27 millioner tekstmeldinger ut fra Telenor-abonnenter. I år regner selskapet med at det blir 30 millioner.

NetCom-kunder sendte 11,3 millioner meldinger samme natt i fjor.

På julaften i år gikk det 19 millioner SMS\'er ut fra Telenor-telefoner, uten forsinkelser.

- Kan ikke bygge for en dag

 REKORD I NATT:  Over 40 millioner SMS-meldinger raser ut på mobilnettet i natt. Alle skal komme fram til mottaker - før eller seinere. Foto: AP/Scanpix.
REKORD I NATT: Over 40 millioner SMS-meldinger raser ut på mobilnettet i natt. Alle skal komme fram til mottaker - før eller seinere. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

For NetCom er nyttårsaften av av 365 dager i året.

- Vi kan ikke bygge ekstra kapasitet i nettet for å ta unna trafikken en dag i året. Det vil være dårlig bruk både av våre egne og kundenes penger, sier informasjonssjef Wormdahl til amobil.no.

Og hun varsler at det kan bli nødvendig å sende meldinger to ganger for å komme gjennom.

Det skal Telenor-kunder slippe, sier Atle Lessum - og krysser fingrene.

1.000 i sekundet

- Våre servere tåler 1.000 meldinger i sekundet. Og de som ikke kommer gjennom den proppen rundt midnatt skal legge seg pent i kø, sier Lessum.

Andre selskaper på Telenors nett, er blant andre Ventelo og Talkmore. De skal i teorien ha samme trafikkflyt som Telenor selv.

Andre store aktører som Tele2 og Chess ligger på sendenettet til Netcom.

- Vil bildemeldinger bremse på SMS-trafikken?

- Nei, de går på egen server som en datasending. Julaften i år hadde vi 1,5 millioner MMS\'er uten at vi kunne registrere noen kø. Erfaringsmessig er det litt færre bildemeldinger på nyttårsaften enn i jula, sier Atle Lessum.

Andre servere bestemmer

- Hvis Telenor-kunder sender til NetCom-abonnenter - blir det SMS-kø da?

- Vi kan bare garantere trafikkflyt fra Telenor til Telenor. Når meldingene er sendt videre fra oss, er det serveren til andre selskaper som bestemmer når de kommer videre til mottaker.