Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sms-mobbingen øker

I de fleste av rundt 500 saker konfliktrådet får inn om mobbing, ærekrenkelser og trusler, dreier seg om mobbing gjennom sms eller nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har hatt en økning på 11 prosent i saker i kategorien "mobbing, ærekrenkelser og trusler\' i forhold til samme periode i fjor. Bortimot 100 av de 469 sakene vi har fått inn i denne kategorien hittil i år, dreier seg om nettet. Mens mesteparten av sakene omhandler sms-trusler eller ufyselige meldinger, sier informajsonssjef i Konfliktrådet Norge, Gro Jørgensen til Dagbladet.no.

Hun forklarer at ungdommer bruker nett og mobil til direkte mobbing, spredning av rykter og usannheter, til å legge ut bilder av jenter og åpne for kommentarer og sårende karakteristikker eller publisering av av nakenbilder av eks-kjærester.

-De par siste årene har vi sett en økning i bruken av sms, mms og nett til mobbing, sier Jørgensen.

-Truslene sitter løsere

- I disse sakene dreier det seg hovedsaklig om unge mennesker i aldersgruppen 17 til 24 år. Men vi har hatt saker som omhandler sms-trusler fra tidligere samboere og ektefeller, da er det gjerne godt voksne mennesker, sier Jørgensen.

Hun mener at årsaken til at sms-mobbingen er så utbredt er at det er enklere å mobbe på denne måten.

- Truslene sitter løsere når du kan skrive dem. Dessuten tror nok mange at det ikke er så alvorlig å komme med ærekrenkelser og sjikaner på denne måten, men det er like lovstridig, sier Jørgensen.

Forsoning

IKKE UFARLIG: Mobbing og trusler over sms kan ende hos politiet. Foto: SCANPIX
IKKE UFARLIG: Mobbing og trusler over sms kan ende hos politiet. Foto: SCANPIX Vis mer

Det er politiet som sender de 22 konfliktrådene i landet politianmeldte saker som egner seg for å løses i konfliktråd. Her møtes partene til mekling og blir enige om forsoningsavtaler og minnelige ordninger.

- Konfliktrådene egner seg veldig godt for slike saker fordi det ofte dreier seg om at ungdommene rett og slett trenger å møtes og snakke sammen. Møtene kan bli veldig følelsesladede fordi ungdommene først på møtet forstår konsekvensene av det de har gjort, forklarer Jørgenesen før hun fortsetter: - Avtalene partene kommer fram til kan inneholde unnskyldninger, løfter om å avsanne rykter som har oppstått, fortelle om dette i klassammenheng - eller rett og slett hvordan de skal forholde seg til hverandre i framtida.

Dersom avtales overholdes slipper de som er blitt politianmeldt oppmerkning på den offisielle politiattesten.

- Enda viktigere er det nok at man får snakket sammen, dette handler jo om mennesker som har såret noen de kjenner, sier Jørgensen.

image: Sms-mobbingen øker