Smugler diesel i stor stil

Mer enn halvparten av vogntogene som kommer til Norge smugler diesel. Det har Tollvesenets kontroller av diesel-tankene avslørt. I natt kontrollerte tollerne på Svinesund 13 vogntog - 11 av disse hadde mer enn de lovlige 200 literne med diesel på tanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De utvida kontrollene har bare pågått et par uker, men så langt er erfaringen at mer enn halvparten av vogntogsjåførene smugler diesel. Det sier kontrollsjef Per Johansen i Østfold Tolldistrikt.

Da tollerne på svenskegrensa i natt stoppet 13 norske og utenlandske vogntog på vei inn i Norge, viste det seg at 11 av dem hadde mer enn de 200 lovlige litrene med diesel i tankene. Tilsammen ble sjåførene pålagt å betale mer enn 20 000 kroner i toll og avgift på dieselen.

Under kontrollen i natt var det flere utlendinger enn nordmenn som ble tatt med ulovlig mye diesel.

Restads ønske

Det var etter de ulovlige lastebilaksjonene i Oslo i januar at finansminister Gudmund Restad påla Tollvesenet å innskjerpe kontrollen med vogntog som krysser grensa. Prisforskjellen mellom norsk og utenlandsk diesel gjorde et hopp etter nyttår da avgiftene gikk opp, og det er fristende for sjåførene å fylle tankene før de krysser grensa fra Finland eller Sverige.

Men sentralt i Tollvesenet har man ingen oversikt over hvor effektivt Restads pålegg blir fulgt opp i de enkelte tolldistriktene. Og det finnes ingen ekstrapenger til de utvida kontrollene med dieselsmugling.

FRISTENDE: Prisforskjellen på norsk og utenlandsk diesel gjør det fristende for vogntogsjåfører å smugle diesel.