Smugler kjøtt til restauranter

Hittil i år har norske tollere beslaglagt 30 tonn kjøtt på grensa til Sverige. Tollvesenet mener det ulovlige kjøttet er på vei til norske restauranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk burde være skremt. Noe av kjøttet vi har beslaglagt, er smittet av salmonella, sier seksjonsleder Hans Knutsen i Østfold tolldistrikt.

Uten kjølerom

- Smuglere har tilstått at kjøttet selges til restauranter og mindre butikker, og vi har funnet kjøttet på restauranter i Østfold, Oslo og Akershus. Kjøttet spres over hele Østlandet. Sist fredag stoppet vi en last på vei til Bergen, sier Knutsen.

- Kjøttet kommer fra flere europeiske land, og plukkes opp i Sverige. Mye er slaktet uten kontroll fra myndighetene i opphavslandene.

- Prøver Næringsmiddeltilsynet har tatt, viser at mye av kjøttet inneholder smittestoffer, for det meste salmonella.

Brenner kjøttet

Svinesund står for de største beslagene, med 21 tonn. Til sammenlikning ble det i hele fjor beslaglagt 16 tonn kjøtt ved Svinesund.

- Kjøttet blir fraktet i vanlige privatbiler, uten kjølerom. Da vi stoppet bilen på vei til Bergen med kjøtt fra Malmö, var det 30 varmegrader ute, sier Knutsen.

- Årlig kjører to millioner biler over Svinesund. Vi kan bare kontrollere en brøkdel. Kjøttet vi beslaglegger, finner vi når vi jakter på narkotika og sprit.

Kjøttet som beslaglegges, brennes på grunn av smittefaren.