Smugler kunst inn på museer

Britisk grafittikunstner lurer sine egne bilder på verdens mest kjente vegger. Ikke alle merker det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske grafittikunstneren «Banksy» har tidligere hisset på seg Europas mest anerkjente gallerier og kunstmuseer.

Nå har han infiltrert USAs største utstillingsarenaer for moderne kunst.

Søndag 13. mars klarte «Banksy» å smugle sine egne kunstverk inn på fire toppmuseer i New York. Uten at noen merket det limte han dem opp med superlim - og der ble de hengende.

- Jeg har gått rundt i mange kunstgallerier og tenkt «Det der kunne jeg også laget». Derfor syntes det riktig å prøve, sier den anonyme kunstrebellen til nettstedet Wooster Collective.

- Jeg hadde tenkte å ta Guggenheim også, men det var så få malerier der at jeg i så fall måtte hengt mine mellom to Picasso-bilder. Og god er jeg ikke.

Grafitti-admiral

Det største kunstverket Banksy fikk inn ei galleridør var et 61 centimeter x 46 sentimeter stort oljemaleri av en uniformskledd admiral.

Maleriet er tilsynelatende sprunget ut av engelsk kolonistil. De som kikker nærmere på bildet ser imidlertid at admiralen holder en sprayboks i hånda, og at fredsmerker og slagord mot krig er malt inn i bakgrunnen.

FINN ÈN FEIL...  En mann titter på utstilte kunstverk på Brooklyn Museum. Bilde nummer to fra venstre skulle egentlig ikke vært der. Foto: SCANPIX/REUTERS
FINN ÈN FEIL... En mann titter på utstilte kunstverk på Brooklyn Museum. Bilde nummer to fra venstre skulle egentlig ikke vært der. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Grafitti-admiralen hang til utstilling på Brooklyn Museum i tre døgn før noen gjennomskuet stuntet.

Banksys tegning av en boks tomatsuppe - en ironisering over Andy Warhols Campbell-suppebokser - fikk henge en dag lenger på prestisjegalleriet New York Museum of Modern Art.

Gassmaske og bombebille

New Yorks Metropolitan Museum of Art luktet lunta litt tidligere, etter at «Banksy» hadde hengt opp sitt maleri av en kvinne i klassisk empirestil - med gassmaske.

Museets sikkerhetsvakter oppdaget at utstillingen var tuklet med, og fikk gassmaskedamen ned fra veggen samme dag hun ble hengt opp.

American Museum of Natural History fikk også besøk av den kunstneriske briten. «Banksy» smuglet inn en glassmonter som inneholdt ei død kjempebille med pålimte jagerfly-vinger og bomber, og plasserte den i museets permanente utstilling.

- En utenforståendes syn på en moderne amerikansk bug (engelsk for bille, men kan også bety avlyttingsutstyr, red. anm.), sier Banksy.

Bille(d)kunsten fikk stå i en dag før den ble gjennomskuet.

Vet ikke hvem han er

Dette er ikke første gang Banksy lurer kunsten sin på intetanende museumsgjester.

Han kaller seg en «kvalitetsvandal» i stedet for kunstner, og har aldri gått ut med sitt egentlige navn. Likevel har tusener av mennesker sett arbeidet hans.

Banksy ble kjent i britiske medier i fjor, da han fikk malerier både inn og opp på Tate-galleriet i London og Louvre i Paris.

Et langt farligere stunt var da han kom seg inn til elefantene i London Zoo, og grafittimalte en beskjed på ryggen til den ene: «Jeg vil ut. Dette stedet er for kalt. Dyrepasserne stinker. Kjedelig, kjedelig, kjedelig.»

I New York var han var kledd ut som pensjonist, med løsnese og falsk bart. Han hadde med seg to medhjelpere som tok oppmerksomheten bort fra Banksy mens han hengte opp maleriene.

- De satte i gang en ekteskapelig krangel. De ropte veldig høyt og ufordragelig, sier han via en mellommann i et telefonintervju med Reuters fra et hemmelig sted i England.

Dårlig sikret

Banksy er egentlig en grafittikunstner. I seinere år er imidlertid tog og t-baner blitt en større utfordring enn verdens mest kjente kunstmuseer.

- Jeg trekkes heller mot steder med mindre sofistikert sikkerhetssystemer.

De fire New York-museene er tilbakeholdne med å kommentere sine sikkerhetsrutiner.

- De holder tydeligvis bedre øye med ting som går ut av museene, enn ting som kommer inn. Men jeg antar at de vil sjekke vesker og bager langt grundigere nå, sier Banksy.

Wooster Collective har bilder av Banksy mens han han henger kunstverkene sine opp i New York-museene. Storavisa New York Times fikk tilgang til ett av bildene, og trykket det på førstesida si i går.

- Hvorfor vente?

Banksy hevder det var søsteren som først fikk ham på ideen om å infiltrere museene.

- En dag kastet hun mange av bildene jeg hadde laget, og jeg spurte henne hvorfor. «De skal ikke akkurat henge på Louvre», svarte hun.

Det ble startskuddet til Banksys utstillingskarriere.

- De er gode nok til å henge der, så hvorfor vente til jeg er død. Disse galleriene er bare et trofèkabinett for en håndfull millionærer. Almuen får aldri et ord med i laget om hvilken kunst de får se.

På spørsmål om hvordan han klarer å henge opp bildene sine på en søndag, ukas travleste galleridag, røper han knepet sitt:

- Jeg henger dem i de kjedeligste avdelingene.

(Kidler: Modern Art Notes, Banksys hjemmeside, Wooster Collective, New York Times, Reuters)

GRAFITTI-ADMIRAL: Dette er et av bildene som den britiske grafitikunstneren klarte å snike opp på museumsveggene i New York.
KU-KUNST: For to år siden dekorerte Banksy disse kuene i London.