RESTRIKSJONER: Her på Rema 1000 i Christian Kroghs gate i Oslo har bleieproblemet vart lenge, men det har blitt bedre etter at butikken innførte restriksjoner på hvor mange pakker kunder kan kjøpe om gangen. Her daglig leder Aqeel Babar (31) og kjøpmann David Adampour (25). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
RESTRIKSJONER: Her på Rema 1000 i Christian Kroghs gate i Oslo har bleieproblemet vart lenge, men det har blitt bedre etter at butikken innførte restriksjoner på hvor mange pakker kunder kan kjøpe om gangen. Her daglig leder Aqeel Babar (31) og kjøpmann David Adampour (25). Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Smugler norske bleier

Norske bleier er faktisk så billige at utlendinger kommer hit for å fylle opp lastebiler, mens butikksjefene fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske bleier er faktisk så billige at utlendinger kommer hit for å fylle opp lastebiler, mens butikksjefene fortviler.

 At varer smugles inn i Norge er kjent for de aller fleste. Men at vi faktisk har varer som utlendinger ønsker å smugle ut av landet, er kanskje mindre kjent.

Og en av varene som er mest ettertraktet blant utenlandske statsborgere er faktisk bleier.

For i Norge er prisen på bleier generelt lavere enn i utlandet. Dette har vært en bevisst strategi fra dagligvarekjedenes side, som i en årrekke har ønsket å lokke til seg småbarnsforeldre som kunder ved hjelp av gode tilbud rettet direkte mot dem.

- Bleier i norske butikker er billigst i hele Europa. Det kommer av den sterke konkurransen på bleier mellom de store matvarekjedene. Denne konkurransen startet allerede i 2000, og vi har ingen planer om å gi oss med det, sier administrende direktør Jan Paul Bjørkøy i Kiwi til Dagbladet.

Organisert Men de lave prisene har også ført til at bleiene nærmest har blitt en eksportvare. Flere steder i landet opplever butikkene at personer fra andre land systematisk tømmer hyllene. Mye tyder på at det er en organisert virksomhet.

I Trøndelag har tollvesenet gjort flere beslag som viser noe om hvor store mengder som fraktes ut av landet.

Et av beslagene, som ble foretatt i ved grenseovergangen til Storlien i Nord-Trøndelag i 2012, hadde en verdi på 44 000 kroner.

- Vi tror at dette er organisert og at det selges videre i hjemlandet. De fyller opp store kassebiler med bleier, sier fungerende kontorsjef i Tollregion Midt-Norge til Dagbladet.

I Finnmark opplever Tollvesenet at store mengder bleier føres ut av landet.

- Vi konstaterer at det går mye av den typen varer fra Norge til Russland. Men vi vet ikke så mye om hva som skjer med varene videre, sier han.

Han sier imidlertid at det er ting som tyder på at det også i nord er en organisert virksomhet.

- Vi hadde nylig et tilfelle hvor vi oppdaget at de hadde gjemt bleier i en bil med skjulte hulrom. Disse hulrommene var laget på en slik måte at man ikke skulle oppdage dem, blant annet ved bruk av falske festeskruer. Det var kun bleier som lå gjemt i bilen, sier seksjonsleder i Tollregion Nord-Norge, Thor Johansen, til Dagbladet.

- Ubehagelig Regiondirektør i Rema 1000 region nord, Ronny Repvik, forteller at dette er et fenomen som har vart i flere år. Han sier russerne klare når varene leveres til butikken. Flere butikker har forsøkt å innføre en maksgrense på antall bleier som kan kjøpes.

- Men på de stedene hvor vi prøver å begrense salget, kan det bli ubehagelig for oss og våre ansatte.  Det er noen som har vært aggressive. Vi ønsker ikke å tirre fram situasjoner, sier Repvik til Dagbladet.

Varen selges ut så fort ut at kundene ofte blir møtt av tomme hyller.

 - Det som er kjipt er at de lokale som bor her ofte ikke får tak i de varene de ønsker. Vi har andre typer bleier, men vi ønsker at kundene skal få det de ønsker, sier Repvik.

Også Coop Finnmark har fått merke problemet i sine butikker.

- De nasjonale bleiepriskampanjene, medfører billigere bleier i sør, mens vi ikke klarer å levere. Bleier blir nesten en eksportvare vi holder på med, sier administrerende direktør Jan-Ivar Alsén i Coop Finnmark, til Nord24.

BESLAG:  I april og mai i 2012 gjorde tollerne i Trøndelag to store bleiebeslag. Til sammen ble bleier for nesten 60 000 kroner beslaglagt, fordi varene ikke var deklarert. Foto: Tollvesenet
BESLAG: I april og mai i 2012 gjorde tollerne i Trøndelag to store bleiebeslag. Til sammen ble bleier for nesten 60 000 kroner beslaglagt, fordi varene ikke var deklarert. Foto: Tollvesenet Vis mer