Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smugler som aldri før

Aldri har tollvesenet beslaglagt mer sprit. Etter årets ni første måneder er beslaget langt større enn i hele fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bak smuglingen står velorganiserte kriminelle bander. Tollvesenets beslag av sprit (over 60 volumprosent) de siste åra:1996: 72820 liter1997: 68400 liter1998: 90425 liter1999: 124323 liter2000: 122258 liter2001:* 154072 liter *= etter årets 9 første måneder

Så langt i år har tollvesenet plukket inn mer enn 154000 liter sprit (over 60 volumprosent). I tilsvarende periode i fjor var tallet i underkant av 64000 liter.

- Smuglingen er organisert kriminalitet i forsøk på å unndra vanvittige pengesummer, sier Ragnhild Folgerø, avdelingsdirektør i kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Mer kontroll

- Det har vært en jevn stigning. Om det skyldes mer smugling eller bedre kontroller, er ikke godt å si.

Men vi driver mer underretning enn før og har et godt samarbeid med utenlandsk tollmyndighet og politiet i Norge, framholder Folgerø. - Likevel tror vi mørketallene er veldig store. Tidligere har vi sagt at vi tar 10 prosent av det som bringes ulovlig over grensa, men det er ikke godt å si om det stemmer.

For dyrt

Det meste av spriten kommer fra Sør- og Øst-Europa. På vei inn i Norge mellomlagres den ofte i Sverige - trolig for å unngå at alt skal bli avslørt i en og samme kontroll.

Og ingenting tyder på at sprittrafikken kommer til å avta. Sprit er nemlig for dyrt i Norge. Eller for billig i utlandet.

- Smuglingen har klar sammenheng med pris. Er det billigere andre steder, øker smuglingsfaren. Det gjelder alle typer varer, framhever Ragnhild Folgerø.

- Det er denne typen profittmotivert smugling vi har størst fokus på, sier hun, og avviser at det i første rekke er småsmuglerne tolletaten vil til livs.

Hele Norges coronakart