TRENGER EIERE: 28 katter, 2 hunder og 3 fugler var stuet sammen i en stasjonsvogn, og forsøkt importert over Svinesundgrensa. Nå forsøker Dyrebeskyttelsen fortvilt å finne nye hjem til dyrene. Foto: Geir Bølstad
TRENGER EIERE: 28 katter, 2 hunder og 3 fugler var stuet sammen i en stasjonsvogn, og forsøkt importert over Svinesundgrensa. Nå forsøker Dyrebeskyttelsen fortvilt å finne nye hjem til dyrene. Foto: Geir BølstadVis mer

Smuglerdyr i nød

28 katter, 2 hunder og 3 fugler var stuet sammen i en varebil, og forsøkt importert til Norge. Nå kan de bli avlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det er mattid, og 26 katter stimler sammen rundt føttene til matmor Gro Udby ved Vestberg karantenestasjon. Kattene har vært hos Udby i snart fire måneder, og nå trenger Dyrebeskyttelsen hjelp for å gi kattene en ny sjanse. 
 
— Vi prøver å finne løsninger for disse dyrene, og de trenger å få et hjem nå, sier Udby til Dagbladet.  

28 katter, to hunder, tre fugler 
I oktober i fjor krysset en tysk familie grensa til Norge. Familien på tre hadde stuet sammen et helt flyttelass, samt sine firbeinte familiemedlemmene: 28 katter, to hunder, samt tre fugler i en stasjonsvogn.  

Da tollere stoppet bilen var tilstanden til dyrene var svært dårlig. Dyrene var fulle av lopper, og bilen var full av kattetiss og dyrebæsj.
Den ene katta hadde også abortert på kjøreturen til Norge, og var i så elendig forfatning at livet ikke sto til å redde. I alt måtte to katter og den ene hunden avlives.  

— Det er en tragedie. Man kan ikke forestille seg det synet eller den lukta, sier Karen Andersson, leder av Dyrebeskyttelsen Norges avd. Oslo og Akershus. Hun har blant annet ansvaret for det praktiske arbeidet for å hjelpe dyr som har blitt smuglet inn til Norge. 
 

Halv million for karantene
Den tyske familien hadde ikke riktige godkjenninger i orden for å frakte dyrene til Norge, og hevdet de ikke var klar over norske innføringsregler.  
For å få med seg dyr til Norge er man forpliktet til å ha et EU-godkjent kjæledyrpass hvor en skal kunne vise til blant annet en rabbisvaksine, og en blodprøve som viser at vaksinen fungerer.  

MÅTTE AVLIVE DYR: Slik ble dyrene fraktet til Norge av sine tyske eiere. Helsetilstanden til de i alt 33 dyrene som var i bilen, var svært dårlig. En hund og to katter måtte avlives da tollerne stanset bilen på Svinesundgrensa. Foto: Tollvesenet
MÅTTE AVLIVE DYR: Slik ble dyrene fraktet til Norge av sine tyske eiere. Helsetilstanden til de i alt 33 dyrene som var i bilen, var svært dårlig. En hund og to katter måtte avlives da tollerne stanset bilen på Svinesundgrensa. Foto: Tollvesenet Vis mer

Hvis dette ikke er i orden må kjæledyrene tilbringe 4 måneder i karantene, noe som kan være en svært dyr affære: For katter er prislappen 18 000,- og for hunder er det 20 500,-  

I alt måtte familien betale over en halv million for å ha dyrene i karantene.  

I KARANTENE Gro Udby, leder av Vestberg Karantenestasjon, har passet på de 26 kattene i snart fire måneder mens de har vært i karantene. De er nå på bedringens vei, og trenger nye eiere. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
I KARANTENE Gro Udby, leder av Vestberg Karantenestasjon, har passet på de 26 kattene i snart fire måneder mens de har vært i karantene. De er nå på bedringens vei, og trenger nye eiere. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer

Det hadde ikke den tyske familien råd til, og siden dyrene heller ikke kunne returneres til Tyskland, sto dyrene fare for å bli avlivet.   Tollerne varslet Mattilsynet, som tok hånd om dyrene, og Dyrebeskyttelsen garanterte for karanteneplass til alle sammen.
Familien får ikke igjen dyrene, og mottok i tillegg en bot.  

Dyrebeskyttelsen fortviler
Kattene er på bedringens vei, og om en måned er de ferdige med karantenen. Men Dyrebeskyttelsen fortviler: Nå trenger de 26 nye hjem til kattene. De ber nå folk ta kontakt for å gi dyrene en ny sjanse: 
 — Vi vil hjelpe dyrene slik at de slipper å bli avlivet, og håper å finne noen som kan adoptere dyrene. Vi håper å nå ut til publikum, slik at vi kan få hjelp til å gi disse dyrene et godt hjem.  
— Håpet jeg har nå er at folk engasjerer seg og donerer penger så vi klarer å redde hvert eneste individ, forklarer Andersson.   Dyrebeskyttelsen har bidratt til å finne nye hjem for mange dyr, men kapasiteten sprenges:
I fjor omplasserte de 549 katter og mellom 50—60 andre dyr som hunder, kaniner, og chinchillaer.  

TRANGT:Den tyske familien som skulle flytte til Norge tok med seg alle sine firbeinte venner på flyttelasset. Da tollerne stoppet bilen var den full av dyreekskrementer. Foto: Tollvesenet
TRANGT:Den tyske familien som skulle flytte til Norge tok med seg alle sine firbeinte venner på flyttelasset. Da tollerne stoppet bilen var den full av dyreekskrementer. Foto: Tollvesenet Vis mer

Strenge regler
Mattilsynet har ingen konkrete tall over antall dyrebeslag for 2009, men forteller at de opplever stadige tilfeller av ulovlig import av dyr:  Det er to årsaker til dyresmugling i Norge: Det ene er dyr som ulovlig fraktes over grensa for å selges, mens i andre tilfeller blir dyr konfiskert av personer hevder at de ikke kjenner til reglene for innføring av dyr til Norge.  
Ole-Hermann Tronerud mener det er ingen unnskyldning at man ikke kjenner til regelverket for import av dyr:  
— Det holder ikke å si at man ikke kjente til regelverket, man er forpliktet til å vite hva som gjelder når man skal ta med dyrene sine til Norge. Men det er mange som spiller dumme for å late som om de ikke vet.  

Tronerud mener det er gode grunner for et strengt regelverk:  
— Det er fryktelig viktig at vi er bevisste, ellers kan det få dramatiske følger. Vi kan risikere å få sykdommer som vi ikke har i Norge som kan ramme både mennesker og dyr.  
— Rabbis er en alvorlig sykdom som finnes blant annet i Øst-Europa, og som kan smitte over på mennesker. Andre land har ikke samme systemer som oss, og det øker faren for smitte.  
— Noe som kan være enda farligere er bendelormen, som man ikke kan vaksinere seg mot. Hos menneske kan smitte danne cyster i lever, nyre og hjerne. Hvis det etableres i Norge vil det ødelegge friluftslivet og begrense våre liv. Man kan for eksempel ikke plukke bær i det fri i fare for bendelormsmitte fra dyr.  
Tronerud forteller at Mattilsynet og Tollvesenet har et økt fokus på å få bukt med ulovlig import av kjæledyr:  
— Vi har vært veldig bevisste på å kurse tollere og øke bevisstheten. Det har hjulpet veldig.  

SØKER EIER: Denne katten, som har fått navn Gandalf, trenger nå nye eiere som kan gi ham et godt hjem. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
SØKER EIER: Denne katten, som har fått navn Gandalf, trenger nå nye eiere som kan gi ham et godt hjem. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer

Vær obs
Dyrebeskyttelsen ber folk sette seg inn i regelverket hvis de skal frakte dyr til Norge, og ikke kjøpe dyr som er smuglet inn:  
— Det er mange varselsignaler en må være obs på. Hvis dyrene er svært billige, og kan utleveres på rare salgssteder er det klare indikasjoner på at alt ikke er som det skal, sier Linda Rognli, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen.

Ønsker d

OMPLASSERER: Dyrebeskyttelsen omplasserte 590 katter i fjor. Kapasiteten er sprengt, og de håper nå på hjelp fra publikum. Foto: Tollvesenet
OMPLASSERER: Dyrebeskyttelsen omplasserte 590 katter i fjor. Kapasiteten er sprengt, og de håper nå på hjelp fra publikum. Foto: Tollvesenet Vis mer