- Smuglere bruker norske skip som dumpingplasser

Ni redningsaksjoner i Middelhavet, bare i går. Norsk skip plukket opp 270 flyktninger i går.

ENORM ØKNING:  Bare den siste uka har antalle flyktninger i Middelhavet økt enormt i omfang. I går, mandag, var det ni paralelle redningsaksjoner. Foto: Norsk sjømann, via Rederiforbundet
ENORM ØKNING: Bare den siste uka har antalle flyktninger i Middelhavet økt enormt i omfang. I går, mandag, var det ni paralelle redningsaksjoner. Foto: Norsk sjømann, via RederiforbundetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke gikk Norges Rederiforbund og Flyktninghjelpen sammen med en tiltaksplan for å få bukt med den pågående flyktningkatastrofen som nå pågår i Middelhavet. Bare på en uke har antallet mennesker i nød økt voldsomt. I går kom meldinger om at 500 personer var omkommet utenfor Malta. Dagen før døde 200 mennesker da båten de ble smuglet i forliste.

- Nå er det nærmest daglige redningsaksjoner. Bare i går, 15. september, fikk vi meldinger om ni samtidige redningsaksjoner, med over 100 flyktninger i hver båt. Ett av våre rederier plukket opp 270 personer fra Syria og afrikanske land. Dette er en situasjon som er dramatisk og som øker i omfang og intensitet, sier Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Italia på bristepunktet Flyktningkatastrofen i Middelhavet øker fra uke til uke. Ifølge FN, befinner det seg nå over 750 000 mennesker i Nord-Afrika som venter på første mulighet til å ta seg over Middelhavet. Mange kommer seg aldri levende i land, og den italienske kystvakten sliter med å få i land alle menneskene.

- I går fikk vi for første gang et veldig klart uttrykk for at kapasiteten til Italias marine og kystvakt begynner å bli sprengt. I går hadde de ikke plass til å ta ombord alle som ble reddet. De som ble plukket opp på det norske skipet i går, blir nå transportert til Sicilia av våre folk, sier Henriksen, og fortsetter:

- Våre sjøfolk er både øyenvitner og redningsarbeidere i en veldig dramatisk utvikling som vi nå ser. Grunnen til at vi i Rederiforbundet involverer oss, er at vi er de eneste norske vitnene i Middelhavet nå. Vi har rundt 20 til 30 skip i området.

Reddet over 1500 Dagbladet skrev om katastrofen i forrige uke (krever abonnement). Siden den gangen har antallet mennesker i nød økt ytterligere. 

DAGLIGE TRAGEDIER:  Så godt som hver dag må norske skip redde desperate flyktninger i Middelhavet. Mange overlever ikke. Foto: Norsk sjømann, via Rederiforbundet
DAGLIGE TRAGEDIER: Så godt som hver dag må norske skip redde desperate flyktninger i Middelhavet. Mange overlever ikke. Foto: Norsk sjømann, via Rederiforbundet Vis mer

- Vi har nærmest daglig i redningsaksjoner, og norskeide skip har nå reddet over 1500 mennesker siden i sommer, sier Henriksen.

Hvis båtene kommer tidsnok til de skipbrudne, vil de ifølge Henriksen møte mellom hundre og to hundre mennesker i skrøpelige og overfylte farkomster.

- Hvis de kommer for seint, vil de kunne oppleve å måtte søke blant over hundre omkomne etter overlevende,  mange av de som er omkommet er kvinner og små barn. Det er en meget dramatisk situasjon og våre sjøfolk gjør en formidabel innsats.

Kyniske smuglere Menneskesmuglerne har endret handlingsmønster. Tidligere forsøkte de å føre flyktningene til Europa.

- Nå bruker de handelsskip som dumpingplasser, det er en organisert virksomhet, der de ser at det kommer handelsskip og seiler ut og dumper flyktningene ombord eller senker skipene for å få dem til å stoppe, ifølge Henriksen og viser til at norske skip har en sterk tradisjon med å hjelpe mennesker i nød. Dette vil de også forstsette å gjøre.

Norske skip har et mannskap på 15-20 personer.

- Når de får kanskje 200 desperate og forkomne mennesker ombord, skaper det store utfordringer. Først og fremst skaper dette utfordringer for menneskene som flykter, men det skaper også utfordringer for våre mannskaper. Nå er det akutt behov for et styrket samarbeid internasjonalt, og mellom skipsfarten og myndighetene for å ivareta både flyktninger og mannskaper, sier Henriksen.

FOLK I NØD:  Over 750 000 mennesker antas å være klare til å ta sjøveien over Middelhavet i et håp om et bedre liv. Stadig flere dør på veien. Foto: Norsk sjømann, via Rederiforbundet
FOLK I NØD: Over 750 000 mennesker antas å være klare til å ta sjøveien over Middelhavet i et håp om et bedre liv. Stadig flere dør på veien. Foto: Norsk sjømann, via Rederiforbundet Vis mer