«Smuglerkjøtt utløste munn- og klovsyken»

Den britiske epidemien av munn- og klovsyke ble trolig utløst av smittebærende kjøtt fra Asia som ble smuglet inn til Storbritannia. Kjøttet ble servert til intetanende restaurantgjester, hevder britisk presse i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den velinformerte London-avisen The Times havnet kjøttet på et ikke navngitt spisested i det nordøstlige England. Rester etter måltidene på denne restauranten havnet i skyller som ble gitt til grisene på en gård nær landsbyen Heddon-on-the-Wall.

Denne gården er tidligere blitt utpekt som åsted for det første utbruddet av munn- og klovsykeepidemien som de siste ukene har rustet Storbritannia. Mandag ble det registrert 27 nye tilfelle av den svært smittsomme dyresykdommen, og det samlede antall britiske tilfelle er dermed kommet opp i 634.

Begraves

Soldater fra den britiske hær begynte mandag arbeidet med å grave ned hundretusenvis av sauer, som er slaktet ned i et forsøk på å komme sykdommen til livs. Massegravene er lagt til Cumbria-regionen nordvest i England, der omtrent halvparten av de nyeste tilfellene av munn- og klovsyken er omdannet.

Utbruddene i Cumbria rammer britene spesielt hardt, fordi de ikke bare går ut over bøndene i denne regionen. I Cumbria ligger også det naturskjønne «innsjø-distriktet» Lake District, som er en av Storbritannias største turistattraksjoner både på grunn av det vakre landskapet og fordi området har en helt spesiell plass i britisk kunst- og litteraturhistorie.

Ifølge planen skal 27.500 sauekadavre begraves i dette distriktet i løpet av perioden fram til onsdag kveld. Storfe vil ikke bli begravet på denne måten, fordi myndighetene frykter spredning av «kugalskapen» BSE.

Hvorfra?

Mens hæren gjør grovarbeidet, diskuterer forskere fortsatt hvor sykdommen egentlig kom fra, da den rammet Storbritannia mot slutten av februar. Professor Alex Donaldson ved det britiske institutt for dyrehelse sier at varianten av munn- og klovsyke som nå opptrer i Storbritannia, er vanlig i Kina, Kambodsja, Vietnam og andre land i det sørøstlige Asia.

Donaldson tror sykdommen kom til Storbritannia fra Midtøsten eller Det fjerne østen. Hans uttalelser stemmer godt overens med påstanden i The Times om at munn- og klovsyken kom til Storbritannia med innsmuglet asiatisk kjøtt.

Sykdommen har senere spredt seg både til Kontinentet og til andre deler av verden. Tirsdag opplyste argentinske myndigheter at de hadde funnet munn- og klovsyke i 13 nye områder, i tillegg til de 55 der dyresyken allerede var registrert.

(NTB-AFP-DPA)