Storbritannia:

Smuglerliga avslørt av «gangsterhund»

Planen var å smugle narkotika verdt 550 millioner kroner. Så begikk den ene gangsteren en gedigen fotoblemme.

TILFELDIG HELT: Uten å vite det, skulle den franske bulldogen Bob sette etterforskerne på sporet av eieren hans. Foto: SWNS
TILFELDIG HELT: Uten å vite det, skulle den franske bulldogen Bob sette etterforskerne på sporet av eieren hans. Foto: SWNS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gruppe britiske menn ledet av Danny Brown (55) og Stefan Baldauf (62), hadde lagt en snedig plan for å smugle 448 kilo MDMA fra Southampton i England til Brisbane i Australia.

MDMA er et oppkvikkende og hallusinerende stoff, og selve virkestoffet i ecstasy.

Ifølge politiorganisasjonen National Crime Agency, kjøpte mennene en gravemaskin og brukte sveiseutstyr til å kutte opp «armen».

Der inne kunne smuglervarene skjules for omverden.

Ved å opprette en falsk nettauksjon, skulle mennene smugle graveren til den andre siden av jordkloden uten å vekke noens mistanke. Alt så ut til å gå etter planen.

Om det bare ikke hadde vært for Bob.

Auksjonsspenning

De totalt seks mennene som utgjør det som har fått tilnavnet OCG-banden, rigget til en falsk nettauksjon for den 40 tonn tunge graveren.

Et lite øyeblikk så det ut som planen skulle gå i vasken nesten før den var startet skikkelig. Innen «vinnerne» hadde sikret seg graveren, hadde nemlig seks andre personer registrert sin interesse.

Da auksjonen var «avgjort», ble graveren flyttet til et industriområde i Essex. Der ble armen åpnet slik at man kunne skjule narkotikaen på innsida.

SVEISET INN: På innsiden av gravemaskinarmen hadde smuglerne skjult 448 kilo MDMD. Foto: Politiet
SVEISET INN: På innsiden av gravemaskinarmen hadde smuglerne skjult 448 kilo MDMD. Foto: Politiet Vis mer

Det ble også laget egne klistremerker som skulle dekke sveisemerkene etter «operasjonen».

Det sto om store summer – den australske markedsverdien på 448 kilo MDMA var på solide 45 millioner pund. Det tilsvarer nærmere 550 millioner kroner.

Neste stopp: Australia

Det antas ifølge The Independent at narkotikaen ble gjemt i graveren 19. desember 2020.

I tida opp mot og etter sveiseprosjektet, var det hyppig kontakt mellom mennene. De brukte ofte de samme mobiltelefonene.

Etter at stoffet ble sveiset inn i armen, ble graveren fraktet til havna i Southampton. Derfra ble den sendt med båt til Australia.

Foreløpig så det ut til å gå smuglernes vei. Det OCG-gjengen imidlertid ikke visste, var at de var blitt avslørt - av et hundefoto.

Avslørende detalj

Danny Brown var veldig glad i hunden sin, som adlød navnet «Bob». Og som de fleste andre hundeeiere, tok han gladelig bilder av sin firbeinte venn med mobilen.

SKABB: Audun Johansen filmet en rev full av skabb i Sandnes i Sør-Varanger fredag 2. desember - veterinær mener dyret bør avlives. Video: Audun Johansen Vis mer

Både Brown og Stefan Baldauf opererte på en kryptert meldingsplattform. Mens de var i full gang med å gjennomføre planen, sendte Brown et søtt øyeblikksbilde av Bob til partneren via den samme meldingstjenesten.

Det Brown ikke tenkte over, var at medaljongen på hundehalsbåndet viste telefonnummeret hans.

Etterforskere fra National Crime Agency var allerede på sporet. Takket være Bob kunne de zoome inn på bildet og hente ut nummeret. Det skulle bli et av flere fellende beviser på Browns delaktighet i smuglerforsøket.

Uheldige selfies

Bildet av Bob var ikke den eneste gangen tospannet avslørte hvem som skjulte seg bak de anonyme profilene de brukte.

ALVORLIG: Den irske fembarnsmoren Anaya Peterson risikerer å bli blind etter å ha tatovert øynene sine blå og lilla. Video: Anaya Peterson. Reporter: Andrea Viland Ask Vis mer

Ved et tilfelle sendte Brown et bilde i den kriminelle gruppechatten av en TV der han kunne ses i refleksjonen på skjermen. Baldaufs ansikt ble på sin side avslørt av et bilde han selv delte av et dørskilt i messing.

Da gravemaskinen ankom havna i Brisbane i mai 2021, ble den behørig røntgenfotografert. Stoffet ble fjernet og armen forseglet på nytt, nå oppdatert med sporer og et lytteapparat.

Graveren ble hentet av de nye australske «eierne» og fraktet til et lite sted vest for Sydney. Etter to dagers forgjeves leting, skjønte smuglerne at noe var galt. Men da var det allerede for seint.

Toppen av kaka

Både Baldauf og Brown ble arrestert 15. juni 2021, en måned etter at den snedige planen deres var gått fullstendig i vasken. Totalt seks menn ble tiltalt og dømt for narkotikasmuglingen.

Brown fikk 26 års fengselsstraff, mens Baldauf ble dømt til 28 år bak murene.

Operasjonsleder Chris Hill sier i en uttalelse at mennene trodde de var trygge på meldingstjenesten.

- Betjentene mine gjorde en fantastisk og møysommelig jobb med å bygge bevisene mot dem gjennom en blanding av tradisjonelle og moderne detektivferdigheter, uttalte Hill.

- Brown og Baldaufs tilfeldige selfier og bildet av hunden Bob var kirsebæret på toppen kaka for å bevise hvem som sto bak brukerkontoene på meldingstjenesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer