UTNYTTET ALL PLASS: Flere av smuglerbilene brukte hver kubikkcentimeter av tilgjengelig plass til den ulovlige lasten. Foto: FREDDIE LARSEN
UTNYTTET ALL PLASS: Flere av smuglerbilene brukte hver kubikkcentimeter av tilgjengelig plass til den ulovlige lasten. Foto: FREDDIE LARSENVis mer

Smuglerliga lastet bilene med minst 16 tonn sprit og øl

Konvoi med østeuropeiske smuglere tatt ved Rygge i dag. Minst ni menn stakk fra stedet og er ennå på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tollvesenet kunne i ettermiddag vise fram beslagene som ble gjort da tollerne og politiet fanget opp det som framstår som en organsiert smuglerkonvoi over norskegrensa i morges.

Politiet stoppet hele 14 biler i aksjonen. Stasjonsvognene og varebilene var fyllt til taket med smuglervarer, og hver enkelt bil ser ut til ha vært lastet med mange tusen liter utenlandsk øl og brennevin.

I tillegg fraktet smuglerne pallevis med sigaretter. 

Rekordbeslag Totalt veier beslagene mange tonn.

- Vi vet foreløpig ikke hvor stort beslaget er, men dette er et rekordbeslag sammenliknet med tidligere beslag gjort av biler som kommer i konvoi, sier kontorsjef ved Svinesund tollsted Wenche Fredriksen til Dagbladet.

Men at det er snakk om mer enn åtte tonn alkoholholdige drikkevarer, som det ble anslått tidligere i dag, er hun ikke i tvil om.

Foto: FREDDIE LARSEN
Foto: FREDDIE LARSEN Vis mer

- Det er snakk om mye mer enn det. I hvert fall det dobbelte, sier Fredriksen.

Også tobakksvarene er verdt store summer.

- Jeg vil tippe at det er minst 300 000 sigaretter, sier tollsjefen.

Falske skilter Flere av bilene var ombygd for å skjule den ekstreme lastingen. Samtidig kom kjøretøyene tilsynelatende fra ulike land.

- Det er polske, tyske, danske og svenskregistrerte biler, samt en norsk bil med falske skilter, sier operasjonsleder Tom Sandberg ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.

Foto: FREDDIE LARSEN
Foto: FREDDIE LARSEN Vis mer

Han hadde i ettermiddag ikke oversikt over det totale omfanget av beslaget.

- Vi har ikke fått tilbakemelding fra Tollvesenet enda, men det er fulle biler så det er snakk om mye, sier Sandberg.

Fem i arresten - mange på frifot Totalt er fem personer pågrepet i saken. De andre sjåførene stakk til skogs da politiet stoppet dem.

- Det startet med en melding om at det kom en rekke med posk- og tyskregistrerte biler klokka 06.56 i dag tidlig. Vi klarte å stoppe noen av dem ved Råde og Rygge-området. Nå har vi totalt stoppet 12 eller 13 biler, men vi har bare pågrepet fire av sjåførene. De andre springer i skogen, sa Sandberg til Dagbladet i morges, før en femtemann altså også ble tatt.

Tollvesenet anser smuglingen som organisert kriminalitet, og opplyser at mange av de involverte fortsatt er på frifot.

- Vi vet at ikke alle ble stoppet. Noen biler snudde og kom seg tilbake til Sverige, sier Fredriksen.

Foto: FREDDIE LARSEN
Foto: FREDDIE LARSEN Vis mer

Hun roser dagens samarbeid med politiet

- Vi kontaktet politiet etter at vi hadde gjort observasjoner på grensa, og de greide å stoppe 14 biler, sier Fredriksen.

Smugler i dødsulykke Tollernes konvoikupp i Rygge kommer bare tre dager etter at en polsk smugler forårsaket massekollisjonen i Drammen der en 42 år gammel mann fra Lier omkom.

Den 41 år gamle polakken har fortalt i avhør at han var på vei til Haugesund med 1176 liter øl og 133 liter sprit da han mistet kontroll over bilen ved Liertoppen. Fra bilvraket veltet det ut polske ølbokser.

Mannen har erkjent straffskyld for uaktsomt bildrap, og må trolig også svare for smuglingen og kjøring i ruspåvirket tilstand.

Foto: FREDDIE LARSEN
Foto: FREDDIE LARSEN Vis mer
Foto: FREDDIE LARSEN
Foto: FREDDIE LARSEN Vis mer