Smuglerne ble tatt med heroin verdt over en milliard. Men slipper trolig straff

Kamuflerte over et tonn heroin som sement.

OVER ETT TONN HEROIN: Bilder som nå er offentliggjort viser beslaget mannskapet på den australske fregatten HMAS Darwin foretok på en dhow i Det indiske hav onsdag. Men smuglerne slipper etter alt å dømme straff. Foto: EPA / NTB scanpix
OVER ETT TONN HEROIN: Bilder som nå er offentliggjort viser beslaget mannskapet på den australske fregatten HMAS Darwin foretok på en dhow i Det indiske hav onsdag. Men smuglerne slipper etter alt å dømme straff. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bilder som nå er offentliggjort viser beslaget mannskapet på den australske fregatten HMAS Darwin foretok på en dhow i Det indiske hav onsdag.

Det var den britiskledede styrken Combined Taskforce 150, som har hovedkvarter i Bahrain, som sto bak aksjonen. Dhowen ble raidet midt på natta, omkring 30 sjømil utenfor Mombasa, melder The Times.

Gjemt som sement Ombord i båten fant de australske soldatene over ett tonn heroin - som ville hatt en gateverdi i Norge på over en milliard kroner.

Stoffet lå gjemt i 46 sementsekker, og var gjemt i en stor sementlast med adresse Kenya. Styrkens jobb er å avsløre og stoppe terror, -forsøk og - finansiering.

Ifølge The Times har styrken tidligere i år beslaglagt over 1,455 tonn heroin fordelt på en rekke mindre og mellomstore beslag. Rekordfangsten antas å ha blitt smuglet fra kystlinja sør i Iran, som ligger nesten rett sør for Helmand-provinsen i Afghanistan - som igjen er ett av verdens største heroinsentrum.

- Dette er et betydelig beslag, som er med på å hindre finansieringen av terrornettverk, sier kommandør Terry Morrison i Taskforce 150.

Det er ikke kjent hvor mange som ble pågrepet i aksjonen. Men i alle tilfelle slipper de trolig rett ut igjen.

Slipper straff Men dhowen ble stoppet i internasjonalt farvann - altså før den nådde Kenya. Etter alt å dømme slipper smuglerne derfor straff.

- Problemet med å foreta arrestasjoner i internasjonalt farvann er at det ikke foreligger noen mekanismer som automatisk får smuglerne stilt for retten. Det faller utenfor jurisdiksjonen til de nærliggende landene, så det er sannsynlig at de involverte får slippe unna, sier Alan Cole, leder av FNs kontor for sjøkriminalitet i Nairobi til The Times.

Ifølge Cole er det frykten for korrupsjon som gjør at soldatene velger å foreta pågripelser i internasjonalt farvann, framfor å følge etter smuglerne til land i for eksempel Kenya.

- Det ville vært en lett sak å følge skipet inn i kenyansk farvann. Men om smuglerne blir pågrepet av lokale myndigheter er det en altfor stor fare for at stoffet hadde fått fortsette sin ferd, sier Cole.

Ny, gammel rute FN mener nå å se en tendens til at narkotikasmuglerne igjen benytter gamle krydderruter for å frakte heroin til Vesten.

Tidligere har FN vist hvordan herointrafikken gikk både gjennom tidligere sovjetstater og Russland - «den nordlige ruta», og gjennom Tyrkia og Iran - «den persiske ruta».

Men nå har denne trafikken gått ned, ifølge The Times.

I stedet benytter mange smuglere nå gamle krydderhavner i Pakistan og Iran, der dopet fraktes til Mogadishu, Mombasa, Zanzibar og Dar Es Salaam - store havnebyer i Øst-Afrika, med til dels svært liten kontroll med importen og store korrupsjonsproblemer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer