Smuglerne svelger mer narko enn noensinne

Heroinbeslaget langs grensa er mer enn doblet fra i fjor. Stadig mer smugles i magesekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Norske tollere har beslaglagt 56,7 kg heroin så langt i år, viser statistikk fra Tollvesenet. Dette tilsvarer 250-300 000 brukerdoser til en anslått gateverdi på mellom 50 og 100 millioner kroner.

Tallet er mer enn dobbelt så høyt som samme tid i fjor.

• Se fullstendig statistikk i faktaboksen nederst i saken.

- Volumet av heroin er veldig stort i europeisk målestokk. Det er nesten dobbelt så høyt som Danmark og Sverige tilsammen, sier tolldirektør Bjørn Røse, men mener rekorden ikke skyldes at det nå føres mer inn i Norge, men økt fokus på bekjempelse.

Rekordmange svelgere Og smuglerne svelger narko som aldri før. Hele 20 kg heroin og kokain er tatt som såkalt innvendig beslag, hvor personer har kapslet stoffet inn i plast og båret det i magesekken.

30 tilfeller, mot 16 på samme tid i fjor, er så langt avslørt. I motsetning til før, da for eksempel kondomer ble brukt, har smuglerne fått bedre metoder.

- Før var dette risikabelt. Pakkene kunne sprekke og du kunne dø. Slik er det ikke nå. Stoffet sveises rett og slett industrielt inn i plast som tåler mye, og jeg har ikke hørt om uhell i forbindelse med dette, sier Røse.

Hvert «egg» inneholder generelt 10 gram stoff og et gjennomsnittlig beslag er 750-800 gram. Rekorden er 1,3 kilo på ett beslag, altså 130 pakker heroin eller kokain i magesekken - som ikke kan snuses fram av narkohundene.

- Vi må stole mer på den gamle tollerteften, kartlegge reiseruter og spørre ut folk for å fange opp dette, sier Røse.

Bommet på cannabis Cannabisbeslaget har krympet voldsomt, og tallet er rundt én tredjedel av situasjonen i fjor. Dette skyldes ikke mindre innførsel eller etterspørsel, men at Tollvesenet har «kommet ut av strømmen», innrømmer tolldirektøren.

- Vi hadde et helt vanvittig år med cannabisbeslag i fjor: Vi sto midt i strømmen, men den forandrer seg. Smuglerne skifter modus og det tar tid å finne tilbake til sporet. Cannabisbruken har ikke gått ned tilsvarende beslagene, sier Røse.

SVELGER NARKOEGG: Norske tollere opplever en eksplosiv økning i såkalte innvendige beslag, hvor hovedsaklig narkotika industrielt pakkes inn i plast og svelges. Hvert «egg» inneholder cirka 10 gram og en typisk smugler inntar gjerne 70-80 av disse før grensepasseringen. Foto: Tollvesenet
HASJEGG: Det er stort sett kokain og heroin som smugles på denne måten, men andre typer forekommer også. Dette er ett kilo som ble tatt på Gardermoen 22. januar. Foto: Tollvesenet
PÅ BUSS: En busspassasjer ble tatt med 710 gram heroin på Svinesund 6. januar. Foto: Tollvesenet
KHAT: 94 kilo khat beslaglagt på Ørje 6. mars. Foto: Tollvesenet
DRIKKEVARER: 1480 liter alkohol beslaglagt på Bjørnfjell 1. juni. Foto: Tollvesenet
TAPET: Smugler pågrepet med 570 gram kokain tapet til kroppen på Gardermoen 29. mars. Foto: Tollvesenet
OPP I RØYK: 50 000 sigaretter beslaglagt på Ørje 6. mai. Foto: Tollvesenet
TABLETTER: 37 600 tabletter beslaglagt på Gardermoen. Foto: Tollvesenet
TUNG LAST: En bil stanset på Kornsjø 30. mars hadde 1020 liter vodka i lasterommet. Foto: Tollvesenet
REV OPP GULVET: Under gulvet på kjøretøyet fant tollere fem kilo heroin på Svinesund 23. januar. Foto: Tollvesenet

Så langt i år er det gjort 1264 narkotikabeslag på grensen til Norge. Trenden for de siste åra viser en markant oppgang.

- Dette er en ny rekord. Det er ikke tvil om at Norge har et stort narkoproblem som har vokst fram de siste 40 åra. Uskylden forsvant på 70-tallet. Vi har et mål om å ta alt, men det blir ikke i morgen, sier Røse, og innrømmer at det er mye de ikke greier å fange opp.

- Hva kan dere bli bedre på?

- Vi kan bli bedre på alt, for eksempel i utnyttelsen av teknologi, etterretning og på teft. Det har også med ressurser å gjøre, sier Røse.

Dyrehandel En annen bekymringsfull utvikling er handel med planter og dyr som står på CITES-listen over truede arter. Så langt i år er over 17 000 levende og døde dyr, samt produkter hvor de inngår, beslaglagt. Dette er en oppgang på 10 000 fra i fjor.

- Det er alt mulig rart som smugles, men hovedgrunnen til økningen er en rødlistet kinesisk plante kalt Saussurea som brukes i naturmidler, blant annet for slanking. Vi ser alvorlig på handel med de truede artene: Det er viktig at vi ikke ødelegger for mye av eksistensgrunnlaget vårt, sier Røse.

Ikke alt som stanses er på vei inn i landet. Både utførsel av valuta og søppel er et stort problem, sier Røse, og opplyser at store mengder risikoavfall - som er dyrt å kvitte seg med i Norge - lastes på containere og dumpes i Afrika.

OSLO 20090708: Toll-og avgiftsdirektør Bjørn Røse kommenterte onsdag  beslagene etaten har gjort i første halvår 2009.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX  .
OSLO 20090708: Toll-og avgiftsdirektør Bjørn Røse kommenterte onsdag beslagene etaten har gjort i første halvår 2009. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer