Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smuglersak for retten i Danmark

I dag starter rettssaken mot fem nordmenn som i fjor ble tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

HJØRRING: En fangetransport ankommer rettsbygningen i Hjørring der fem personer er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge. Rettssaken startet i dag, nøyaktig ett år etter en politiaksjon utenfor havnen i Aalbæk der en norsk mann ble drept. Foto: Henning Bagger / NTB Scanpix.
HJØRRING: En fangetransport ankommer rettsbygningen i Hjørring der fem personer er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge. Rettssaken startet i dag, nøyaktig ett år etter en politiaksjon utenfor havnen i Aalbæk der en norsk mann ble drept. Foto: Henning Bagger / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

6. januar i fjor aksjonerte dansk politi mot tre nordmenn som de mener var i ferd med å laste rundt 260 kilo hasj over i en åpen hurtigbåt i Aalbæk nord på Jylland.

En motorbåt kom fra Norge og inn til havna, der to nordmenn skal ha ventet med 250 kilo hasj. Politiet var imidlertid også til stede og hevder nordmennene forsøkte å flykte da politiet ga seg til kjenne.

Nordmennenes båt ble innhentet av en politibåt, og det oppsto en skuddveksling da en politibetjent forsøkte å ta seg over i smuglerbåten. 49 år gamle Stein Kjetil Fredriksen fra Arendal ble truffet i hodet og brystet og døde av skadene, mens en 27-åring overlevde etter å ha blitt truffet i brystet. En dansk politibetjent ble også såret.

I tillegg til de to nordmennene som ble pågrepet i aksjonen, er ytterligere tre nordmenn pågrepet og tiltalt i ettertid.

Et profesjonelt smuglernettverk - Vi anser de tiltalte som del av et meget profesjonelt smuglernettverk som har forgreininger i Norge, Danmark og andre land i Europa, sier Allan Overgaard, leder for avdeling for organisert kriminalitet ved politiet i Nord-Jylland, til NTB.

Dansk politi mener en 39-åring fra Oslo en koordinerende bakmann i smuglerligaen. Mannen har vært en sentral skikkelse i ransmiljøet på Østlandet i en årrekke og er en nær venn av Nokas-dømte David Toska.

Mannens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, sier 39-åringen nekter straffskyld men ser fram til at saken kommer for retten.

Rettssaken skal gå i byretten i Hjørring i Danmark. Det er satt av fem dager til saken, fordelt over flere uker i januar og februar. Dommen er ventet i midten av februar.

- En helt banal sak Den dramatiske politiaksjonen kommer imidlertid ikke til å påvirke rettssaken, mener en av forsvarerne, Mette Grith Stage. Den profilerte danske advokaten peker på at tiltalen ikke omhandler skuddvekslingen.

- Det er en helt banal sak om 260 kilo hasj. Retten skal kun forholde seg til det som står i tiltalen og ikke la seg påvirke av at denne saken har hatt en meget kjedelig utgang, sier Stage til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Hun sier at det selvfølgelig er en risiko for at det tragiske utfallet politiaksjonen fikk vil kaste skygger over rettssaken.

- Men det er en profesjonell domstol som skal behandle saken, og jeg er overbevist om at det ikke vil få innflytelse på skyldspørsmålet eller den eventuelle straffeutmålingen, sier advokaten.

Nær venn av David Toska Stage forsvarer en 39-åring fra Oslo, som politiet mener har hatt en koordinerende rolle. 39-åringen skal være en nær venn av Nokas-dømte David Toska. 39-åringen var siktet for etterfølgende bistand i Nokas-saken, men saken ble henlagt. I september i fjor skrev Aftenposten at politiet tror utbytte fra Nokas-ranet ble brukt til å finansiere hasjsmuglingen.

- Hadde smuglerne lykkes, kunne gevinsten ha vært åtte-ti millioner kroner. Vi tror miljøet rundt Nokas-ranerne bruker deler av utbyttet for å finansiere narkosmugling, sa en norsk politikilde med inngående kjennskap til etterforskningen sist høst.

39-åringen har sittet fengslet i Danmark siden juni i fjor, med unntak av et kort opphold i Norge. I august i fjor måtte han møte i Oslo tingrett siktet for oppbevaring av hasj og en rekke våpen. 39-åringen avga en uforbeholden tilståelse i retten og ble dømt til fengsel i ett år og fem måneder. Sju måneder av straffen ble gjort betinget.

I hasjsmuglingssaken som nå går for retten i Hjørring, skal 39-åringen ifølge tiltalen ha utdelt oppgaver til de andre tiltalte via lukkede telefonnettverk. Han nekter straffskyld.

?Raste mot politioperasjonen 27-åringens norske advokat, Einar Grape, raste i januar i fjor mot den danske politioperasjonen.

- Operasjonen framstår veldig voldsom. Her burde ingen ha kommet til skade eller blitt drept. Politiet burde ha håndtert dette helt annerledes slik saken er opplyst med marinejegere og Delta-politi involvert. Ingen andres liv sto i fare ved at noen nordmenn ville frakte hasj over Skagerrak til Norge, slik politiet mener. Politiet kunne ventet og slått til på en helt annen måte, sa Grape til Dagbladet.

27-åringen skal ha erkjent narkotikaforholdene i tiltalen. Ifølge forsvarer Grape er mannen tidligere ustraffet.

(NTB)

Aalbæk: Her i Aalbæk havn ble en nordmann i fjor skutt og drept av dansk politi. To andre nordmenn ble pågrepet. De forsøkte å smugle 250 kg hasj i en båt ut fra denne småbåthavnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
Aalbæk: Her i Aalbæk havn ble en nordmann i fjor skutt og drept av dansk politi. To andre nordmenn ble pågrepet. De forsøkte å smugle 250 kg hasj i en båt ut fra denne småbåthavnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media