Smuglersprit på Forbudstid-nivå

Ikke siden 1920-tallet har Tollvesenet beslaglagt så mye ulovlig sprit. I fjor tok de 254 000 liter sprit med over 60 prosent alkohol - en dobling fra året før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke beslaglagt så mye sprit siden Forbudstida på 1920-tallet, sier informasjonssjef i Tollvesenet Hege Turnes til NTB.

De største beslagene ble gjort på Svinesund og i Hedmark og Oppland. Hittil i år har tollerne beslaglagt 64.500 liter sprit. Før helga ble to russere og to østeuropeere pågrepet etter å ha passert Svinesund med 4.800 liter metanolforgiftet sprit. Tollvesenet fikk i år bevilget 70 millioner kroner i økte inntekter via revidert nasjonalbudsjett og mye av dette ble øremerket grensekontrollen.

- En del av disse pengene skal gå til nytt scanningutstyr for containere og lastebiler, men det er også blitt mer penger til økt beredskap. I tillegg til at de ekstra midlene har ført til at vi kan sette flere tollere inn i turnusarbeid, har bevilgningen også virket veldig motiverende for våre tjenestemenn. Dette er et viktig signal fra politikerne og er blitt mottatt svært positivt av tollerne, opplyser Turnes.

Det er ikke bare smuglersprit som i økende grad blir oppdaget, også narkotikabeslagene øker. Tallene fra august viser en dobling av beslaglagt mengde kokain, amfetamin, ecstasy, beroligende midler, doping og cannabis. Mengden heroin gikk opp fra 4 kilo til 33,6 kilo. Det nest største beslaget heroin i Norgeshistorien ble beslaglagt på Svinesund 11. juli i år. Da beslagla tollerne 17,5 kilo heroin.

- Vi blir stadig mer målrettede i vår kontroll. Dette kan være noe av årsaken til at vi i år har fanget opp store partier, sier avdelingsdirektør Roy Skårslette ved kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Beslagene av beroligende midler har økt hvert eneste år de siste ti årene. De to siste årene er mengden doblet og hittil i år er det tatt nesten 450.000 piller.

- Det er for tidlig å si noe om årsakene til utviklingen, men vi registrerer at mange av disse sakene involverer stoff, kurerer og bakmenn fra Øst-Europa, sier Skårslette.

Tolldirektør Marit Wiig er svært fornøyd med at etatens kontrollmetoder gir gode resultater, men uttrykker samtidig bekymring for at det er et så stort marked for narkotiske stoffer i Norge.

(NTB)