Smugles inn til sexslaveri

I dag er det dagen derpå for mange europeiske kvinner. Sexindustrien blomstrer som aldri før på vårt kontinent. Hvert år smugles 120000 kvinner inn i Vest-Europa for å jobbe som sexarbeidere på slavekontrakter for et velorganisert nettverk av halliker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men dette er likevel bare toppen av isfjellet. I Øst- og Sentral-Europa er prostitusjon ofte eneste utvei for å skaffe seg et levebrød for mange kvinner. I et land som Ukraina viser beregninger at hver tredje arbeidsledige kvinne jobber i sexindustrien. Det er et land der alt økonomisk liv ligger med brukket rygg, og arbeidsledigheten er høy.

Vest til slaveriet

Ønsket om å komme seg vekk er ofte desperat. Mange av de 120000 kvinnene som hvert år smugles inn i Vest-Europa for å jobbe i sexindustrien tror de skal jobbe i butikk eller som servitører.

I stedet blir de først voldtatt og truet av sine halliker, fratatt sine pass, og tvunget til å jobbe som prostituerte, mens hallikene stikker av med det aller meste av fortjenesten.

Dyrtid og aids

- Alt koster i dag. Jeg er nødt til å arbeide i sexindustrien for å kunne gi barna mine et daglig måltid. Jeg har allerede arbeidet som prostituert i to år, og det kommer jeg til å fortsette med til jeg finner en person som kan underholde meg og barna mine, sier ukrainske Olja til FN-organisasjonen UNDP.

Konsekvensen er en eksplosjonsartet spredning av hiv og aids. I Ukraina, som har rundt 50 millioner innbyggere, var det 110000 som hadde hiv i 1997. Ved inngangen til det nye årtusenet for litt over et år siden var tallet oppe i 240000.