Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smuglet 150 barn til Norden

Kinesisk smuglerliga avslørt for menneskehandel av svensk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykter asylbarn er solgt

(Dagbladet.no): En mann og en kvinne, begge to kinesiske statborgere, ble lørdag pågrepet i Stockholm mistenkt for å stå bak menneskehandel.

Fire kinesiske ungdommer fra et norsk asylmottak oppholdt seg i kvinnens leilighet i sødre Stockholm.

Ungdommene hadde rømt fra asylmottaket sist torsdag, og politiet fulgte sporene deres til Stockholm, skriver NRK tekst-tv.

Rundt 150 kinesiske barn mellom 12 og 15 år har blitt smuglet til Norden, og trolig videre til resten av Europa, USA og Kanada, hvor de utnyttes som billig arbeidskraft.

Gjennombrudd i saken

I Sverige er 100 kinesiske barn forsvunnet siden november 2004, og i Danmark er 30 mindreårige blitt borte i løpet av de siste to årene. De fleste barna har kommet alene med fly, har søkt asyl og er så forsvunnet fra asylmottaket.

Pågripelsen av det paret blir regnet som ett gjennombrudd i saken.

Politiet i Stockholm foretok flere husransakelser, og fant store pengesummer og forseggjorte falske pass, skriver Expressen.

- Vi mistenker at de begge har hatt en betydelig rolle i et nettverk for menneskehandel og vi utelukker ikke flere pågripelser i saken, sier Bo Larsen ved det svenske grensepolitiet. 

Paret vil bli begjært fengslet søndag.

To forsvunnet i Norge 

Kripos vet om 12 kinesiske barn som har kommet til Norge siden september i år. To kinesiske barn forsvant fra Vårli asylmottak i Moss i oktober. Politiet i Norge jobber nå for å forhindre at flere skal forsvinne.

Måten de kinesiske barna har kommet til Norge på, er den samme som i Sverige. 

- De fleste barna kom med fly fra Moskva til Gardermoen. De søkte om asyl i Norge da de ble stoppet i kontrollen. Ti av barna har sittet på asylmottak eller blir tatt hånd om av barnevernet. De to siste har forsvunnet, sier etterforskningsleder Reidar Brusgaard fra spesialenheten for organisert kriminalitet i Kripos, til Aftenposten.

Brusgaard vil imidlertid kun uttale seg på generelt grunnlag og ikke kommentere pågripelsene i Sverige av hensyn til etterforskningen.

- Mønsteret som tegner seg er klart. Noen hjelper dem med reisedokumenter og penger. Og de har mest sannsynlig kontakt med barna etter de er kommet på mottaket, sier han til avisen. 

- Vi vet ikke om de blir satt til tvangsarbeid eller prostitusjon eller noe lignende. Det er det for tidlig å si noe om. Men det er klart at dette dreier seg om svært godt organiserte menneskesmuglere, sier Brusgaard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!