Smuglet 153 kilo kokain til Norge - alle går fri

Politiet klarte ikke å peke ut noen av de involverte på lastebåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Samtidig som oslopolitiet jobber på spreng med den høyprofilerte operasjonen «Hvit snø» som skal avsløre kokainbruk og omsetning i hovedstadens kjendis- og finansmiljø, kommer en gladnyhet til de som frakter stoffet over norskegrensa sjøveien.

Ingen snakket

Til tross for at tollere i Mosjøen gjorde tidenes største beslag av kokain i Norge på det søramerikanske lasteskipet «Crusader» i november 2005, er saken nå henlagt. Politiet fant ikke beviser mot det kinesiske mannskapet, melder NRK.

- Politiet klarte ikke å knytte noen av mannskapet til kokainen, sier politiadvokat Tom Bertil Eriksen i Helgeland politidistrikt.

Crusader gikk i fast rute med bauxitt til Mosjøen fra Surinam, men hadde rundt 153 kilo kokain pakket i store metallbeholdere i lasterommet.

Beslaget ble gjort da tollere gikk ombord, i utgangspunktet på jakt etter ulovlig sprit og sigaretter. Surinam er imidlertid et velkjent transittland for narkotika fra Sør-Amerika på vei til Europa.

Har skjedd før

Hele lastebåtens mannskap bestående av 25 kinesere ble pågrepet og siktet i saken, men måtte løslates etter kort tid da politiet ikke kunne utpeke enkeltpersoner som hadde håndtert kokainpartiet. Undersøkesler av PCer og mobiltelefoner brukt av mannskapet ledet heller ikke fram.

LYKKETREFF: Tollerne som gikk ombord i «Crusader» i november 2005 fikk hakeslepp da de kom over dette kokainpartiet. Foto: TOLLVESENET / SCANPIX
LYKKETREFF: Tollerne som gikk ombord i «Crusader» i november 2005 fikk hakeslepp da de kom over dette kokainpartiet. Foto: TOLLVESENET / SCANPIX Vis mer

Det er ikke første gang velorganiserte smuglere blir tatt med store partier narkotika på båt i Norge uten noen straffereaksjon. Bare tre år før rekordbeslaget ble søsterskipet til Crusader tatt med fire kilo kokain og 35,2 kilo cannabis, men også den saken er henlagt.

Om det gigantiske partiet hadde havnet på gata ville det trolig utgjort opp mot tre-fire millioner brukerdoser og teoretiske salgsinntekter på over hundre millioner kroner.

Norsk politi mener kokain de siste årene har blitt en form for folkedop, fordi det brukes i alle miljøer og av brukere som ikke ser på seg selv som narkomisbrukere. Samtidig tyder prisnedgang på at tilgangen til stoffet er stor.

Har du tips om kokainomsetningen i Norge? Ta kontakt med Dagbladet med sms/mms til nummer 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00

Smuglet 153 kilo kokain til Norge - alle går fri
<B>FRAKTET BAUXITT:</B> ...og kokain. Men politiet klarte ikke å finne ut hvem ombord som var innblandet.
<B>MÅTTE GI OPP:</B> Politiadvokat Tom Bertil Eriksen i Helgeland politidistrikt har ingen å straffeforfølge etter norgeshistoriens største kokainbeslag.