Smuglet 200 kg hasj - slipper varetekt

Borgarting lagmannsrett i Oslo har løslatt en 51 år gammel engelskmann, som var med på å smugle hele 200 kilo hasj fra Nederland til Norge i april. Dommerne slår fast at fortsatt varetektsfengsling vil være et uforholdsmessig inngrep mot mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Fridtjof Feydt, som forsvarer 51-åringen, sier at lagmannsretten har satt hensynet til mannens helse foran muligheten for at han kan rømme etter løslatelse.
51-åringen nekter straffskyld. Løslatelsen skjer til tross for at dommerne mener at mistanken mot 51-åringen ikke er svekket, og at det er fare for at engelskmannen vil unndra seg straff. Feydt sier at dette er en av de få gangene i hans karriere som forsvarer at han i en meget alvorlig straffesak har fått løslatt en utlending som ikke har tilknytning til Norge.

- Jeg håper kjennelsen er et signal om en oppmyking av bruken av varetekt her i landet. Det er et faktum at TV og aviser i Europa nå har begynt å interessere seg for varetektssituasjonen i Norge, og det er ikke særlig god reklame for det norske rettssystemet, mener Feydt.

Fare for helsa


I den aktuelle saken kom retten til at det var fare for mannens liv og helse ved fortsatt varetektsfengsling, ifølge legeerklæringer. Han er blitt medisinert mot depresjoner i fengselet.

Sjøl om lagmannsretten mener at det er fare for unndragelse ved løslatelse, konstaterer dommerne at hensynet til mannens helse må komme først.

- Dette er nye signaler. Vanligvis opplever vi at de siktedes helse blir nedprioritert i forhold til det å holde folk i varetekt i opptil to- tre år, sier Feydt.

Samarbeidet

Det var 18. april at engelskmannen ble arrestert sammen med en landsmann, etter at de hadde passert svenskegrensa ved Ørje. I ei kiste i bilen ble det funnet 200 kilo hasj. Etter arrestasjonen valgte de to å samarbeide med politiet med det resultat at tre nordmenn ble pågrepet i Drammen og på Årnes utenfor Lillestrøm.

En bakmann, som befant seg i Nederland, ledet engelskmennene ved hjelp av mobiltelefon til de nevnte stedene på Østlandet. Det han ikke visste, var at en politimann også befant seg i lastebilen som overvåket alt.