Smuglet 45 irakere til Norge

Ved 18 anledninger skal mannen fra Syria ha smuglet totalt 45 irakere fra Sverige til Norge. Nå er han tiltalt i norgeshistoriens største menneskesmuglingssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syreren i midten av 40-årene ble stoppet av tollere på norsk side av grenseovergangen på Svinesund lørdag 22. januar.

- Da hadde han med seg to irakere uten pass, som viste seg å være asylsøkere. Mannen ble pågrepet på stedet, sier politiadjutant Erik Palmer ved Halden politidistrikt til Dagbladet :på nettet.

Siden har syreren, som er bosatt i Sverige, sittet varetektsfengslet i Halden. Samtidig er én person pågrepet i Sverige, minst to er fengslet i Danmark, og flere er pågrepet i Tyskland. Alle er mistenkt for å tilhøre den samme organisasjonen av menneskesmuglere.

Organisert

- Vi har grunn til å tro at smuglingen har foregått veldig organisert, sier politiadjutanten.

Antallet irakiske asylsøkere som kom ulovlig til Norge var svært høyt i 1999. Etter opprullingen av smuglerligaen har tallet ifølge politiet falt betydelig.

Syreren har selv forklart at smuglingen fra Sverige til Norge har foregått ved 18 anledninger. Han erkjenner likevel ikke straffeskyld.

- Det har med hans oppfatning av egen medvirkning å gjøre, forklarer Palmer.

Smuglingen fra Sverige til Norge skal ha foregått med bil. Flere av de irakiske asylsøkerne skal ha oppholdt seg i andre land underveis. Palmer vil ikke si noe om hvor mye penger organisasjonen har tjent på menneskesmuglingen. Men han anslår prisen for å bli smuglet hele veien fra Irak til Norge til å ligge rundt 6000 dollar, eller over 50.000 norske kroner.

Ifølge politiadjutant Erik Parmer ble syreren arrestert av politiet for samme forhold høsten 1999, men saken ble da henlagt på grunn av manglende bevis.

-Det har pågått full etterforskning siden mannen ble pågrepet i januar. Vi venter ikke flere pågripelser her i Norge, men i utlandet er det ventet flere, sier Parmer til NTB.

Hovedforhandlinger i saken starter i Halden byrett mandag 17. april. Organisert menneskesmugling har en strafferamme på fem års fengsel i Norge.