Smuglet 50 tonn hasj - sultestreiker mot utlevering

En 48 år gammel norskamerikaner har i en uke sultestreiket i Stavanger kretsfengsel. 48-åringen som er siktet i USA for smugling av 50 tonn hasj fra Canada, vil heller dø som varetektsfange i Norge enn å bli utlevert til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag i neste uke skal Jæren forhørsrett avgjøre om det er grunnlag for å sende ham tilbake til USA, melder Rogalands Avis.

I hjemlandet er mannen siktet for å ha smuglet 50 tonn hasj over den kanadiske grensen. Han risikerer 30 års fengsel uten prøveløslatelse. 48-åringen innrømmer å ha smuglet 39 tonn. Ikke på grunn av fortjenesten, men fordi han liker cannabis, som han mener Gud har gitt menneskene råderett over.

48-åringen og hans kone flyktet høsten 1995 til Norge etter at de var blitt oppsøkt av amerikansk narkotikapoliti. En tid oppholdt paret seg i Oslo. Kona returnerte, mens den siktede i slutten av november i fjor ble pågrepet mens han jobbet som gårdsgutt hos en bonde på Jæren.

Mannens forsvarer, stavangeradvokaten Odd Rune Torstrup, sendte tirsdag brev til Sorenskriveren på Jæren og til politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt. I brevet stiller han flere spørsmålstegn ved sin klients tilregnelighet.

- Av respekt for det som venter ham, ønsker vi en grundig judisiell gjennomgang før han eventuelt blir utlevert, sier Torstrup til Rogalands Avis. (NTB)