Smuglet fra Irak til Norge i container

- Vi ba smuglerne sende oss til det landet som var best for oss, sier Kasraow. For tre netter siden ble hun og fire andre kurderflyktninger sluppet ut av containeren et stykke utenfor Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var natt og vi visste ikke engang hvilket land vi var kommet til. Sjåføren sa at vi var i Norge og at vi måtte klare oss selv. Han reiste igjen nesten med det samme, sier Kasraow.

Den ni dager lange bilturen var ren rutine for de proffe tyrkiske menneskesmuglerne. For 6000 dollar sørget de for at hun kom usett fra Irak til Norge.

Mafia

Dagbladet snakket med et tjuetall kurdiske flyktninger, stasjonert på Tanum flyktningmottak i Bærum. Alle hadde kommet til Norge på ulovlig vis ved hjelp av menneskesmuglere.

- Kurderne kommer for tida i busslaster. Jeg tror vi får inn nesten 20 stykker om dagen, sier en av de ansatte ved flyktningmottaket.

Flyktningstrømmen fra Irak til Norge er god butikk for tyrkisk mafia. Mellom 50 000 og 60 000 kroner er en vanlig pris til Norge. Reisekomforten står dog ikke i stil med prisen.

- Vi var fem i den lastebilen jeg kom med. Det var helt tett, nesten ingen lufting. Vi hadde bare litt vann og noe kjeks og vi måtte gjøre fra oss i små plastposer. Det ble ganske innestengt, forteller Kasraow.

Med ferje

- Vi kjørte lastebil i seks sammenhengende dager. Vi reiste fra Irak til Tyrkia og videre til Europa. Den sjette dagen stoppet lastebilen og vi fikk endelig noen minutter frisk luft. Jeg trodde vi var kommet fram dit vi skulle, men så dukket det opp en ny lastebil som skulle frakte oss videre. Sjåføren hadde det veldig travelt. Jeg vet ikke hvilket land vi var i da, sier hun.

Det gikk enda tre døgn før traileren var framme ved bestemmelsesstedet.

- Reiste dere med ferje for å komme til Norge?

- Jeg tror det, men det er vanskelig å si. Inne i containeren kunne vi jo ikke merke noen ting. Vi var om bord på en båt minst én gang. Jeg kunne kjenne bølgene, sier Kasraow.

Forfulgt

Hun ble adskilt fra mannen og de to barna sine under flukten til Norge. Irakisk politi tok mannen før han rakk å komme seg ut av landet.

- Sønnen til Saddam Hussein, Uday Hussein, har fått vedtatt en ny lov. I den heter det at alle som forsøker å ta seg ut av Irak uten pass, skal henrettes.

- Jeg blir skutt hvis norske myndigheter sender meg tilbake, sier Kasraow, som har søkt om politisk asyl i Norge.

SMUGLET: Etter ni sammenhengende dager i en container, har Kasraow og de fire andre kurderne hun reiste sammen med nådd målet. Tyrkisk mafia ordnet reisen for 6000 dollar.