Smuglet heroin i barnelik

Vietnameser-ligaen kjøpte nyfødte barn av prostituerte i Tyskland. I Danmark ble barna drept, sprettet opp og fylt med heroin før unge kvinner smuglet barnelikene inn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har en drapssiktet vietnameser fortalt i politiavhør. Mannen har i flere år vært sentral i det harde og lukkede kriminelle vietnameser-miljøet i Norge. Etter drapet på Stavanger-mannen Tom Halvorsen har norsk politi for første gang klart å få opplysninger ut av dette miljøet. En mann som er siktet for overlagt drap har i detalj forklart seg om narkotikasmuglingen.

Isolert

Etter vel ti uker isolert i varetekt, valgte mannen å samarbeide med politiet.

I et formelt politiavhør - som Dagbladet har kopi av - på politihuset i Stavanger 16. juli i år, kom den 26 år gamle vietnameseren med flere oppsiktsvekkende opplysninger til politibetjent John Arild Jåsund.
Mannen var i vinter i Oslo og besøkte en annen vietnameser - som i det kriminelle miljøet går under navnet «sjefen». Mens de to satt og pratet i «sjefens» leilighet kom en kvinne inn i leiligheten. Hun bar en liten baby innpakket i et teppe.

«Det så ut som barnet hadde noe rosa på seg. Kvinnen var cirka 35 år gammel, og av vietnamesisk opprinnelse. Hun var alene. Hun var iført dongeribukse, en topp og en mørk lilla boblejakke. Kvinnen og «sjefen» gikk gjennom stua og inn på et annet rom. Etter 15- 20 minutter kom «sjefen» inn igjen med en pose inneholdende ett kilo heroin. Heroinen var pakket i to poser. Den innerste posen var gjennomsiktig. Den ytterste posen var en vanlig plastpose. Inni var det brunt pulver. På den ytterste posen var det ganske mye blod, noe størknet og noe friskt.»
Dette er vietnameserens egne ord i politiforklaringen.

Ifølge politiforklaringen gikk kvinnen fra leiligheten i Oslo uten babyen hun hadde med seg da hun kom. «Hun talte på penger da hun gikk, en bunke hun hadde i hånden. Hun sa «ha det» på vietnamesisk da hun gikk, ellers snakket hun ikke.»

26-åringen, som sitter varetektsfengslet, mener han skal klare å gjenkjenne kvinnen. Mannen har forklart at han er sikker på at kvinnen hadde smuglet heroin i barneliket.

«Fra tidligere samtaler med «sjefen», forsto jeg at dette måtte være narkotika smuglet i barnelik,» har 26-åringen forklart.
I den groteske forklaringen har vietnameseren lagt kortene på bordet og forklart hvordan ligaen har fått tak i spedbarn.

«Tidligere hadde «sjefen» fortalt at de smuglet narkotika i barnelik. Barnelikene fikk de tak i fra prostitusjon i Hamburg og Paris. Dersom prostituerte ble gravide, kjøpte de barna fra dem via mafia i de respektive land. Narkotikaen og barna ble fraktet til Danmark. Barna ble tatt livet av i Danmark. Deretter ble det sydd narkotika inn i likene,» står det i politiforklaringen til mannen. Forklaringen er underskrevet av mannen selv og en av de mest erfarne polititjenestemennene i Stavanger.

Lurte tollere

Ligaen skal ha brukt vietnamesiske kvinner med små barn bosatt i Norge som kurerer:
«De lot sine egne barn være hjemme og reiste til Danmark, hvor de fikk en preparert baby,» heter de i politiavhøret.

Deres egne barn var skrevet inn i passene, slik at tollerne ikke hadde grunnlag for å stille spørsmål.

Kvinnene reiste til Danmark sammen med en mann tilknyttet det organiserte vietnamesiske kriminelle miljøet i Norge. Hjem reiste de med bil og tok en av ferjene fra Danmark til Norge.

«Når de ble stoppet i tollen, fant man intet i bilen. Dersom tollerne ble for nærgående mot personene, ga kvinnen uttrykk for at barnet var sykt og dårlig, og ba om å få løpe av sted til lege. Tollerne slapp dem da gjennom uten videre kontroll,» har den drapssiktede forklart.

Hvor og hvordan ligaen skal ha kvittet seg med barnelikene, vet ikke kronvitnet.
26-åringen har gjort det klart at han ikke ønsker å vitne mot sine gamle venner før han får garantier for hvilket opplegg og hvilken sikkerhet norske myndigheter kan gi ham.