Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smuglet heroin i norske kaffeposer

Pakistansk og norsk politi prøver nå å finne ut hvordan 5,8 tonn beslaglagt narkotika havnet i norske kaffeposer fra Coop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbeslaget av heroin, morfin og hasj ble gjort i det sørvestlige Pakistan sist lørda, etter en skuddveksling mellom narkosmuglere og pakistansk politi. Narkopartiet var pakket i Coops gule kaffeposer.

- Våre poser

- Vi ble litt sjokkerte da vi så bildene fra beslaget. Dette er jo helt klart våre gule kaffeposer, sier informasjonssjef Vidar Ullenrød i Coop Norge til Dagbladet.

Ullenrød tror narkosmugkerne har benyttet seg av gammel emballasje.

- Vi skiftet design på kaffeposene våre i 1996, så den emballasjen vi ser på bildene er minst sju år gammel, sier han.

Han er overrasket over at smuglerene har fått pakket narkotikaen i de norske posene. Ifølge informasjonssjefen har Coop klare rutiner for hvordan de behandler gammel emballasje.

Falsk emballasje

- Vi kaster aldri emballasjen vår på fyllinga. Den blir brent. Dette har ikke smuglerne fått tak i på ærlig vis, sier Ullerød, som tror de kan ha produsert posene selv.

- Det er en mulighet for at smuglerene kan ha fått tak i gamle maskiner eller trykkplater. Disse har vi solgt for lenge siden, men dette blir bare spekulasjoner fra min side, sier Ullenrød.

Kilder med tilknytning til pakistansk narkotikapoliti sier til Dagbladet at maskinen som produserte Coop-posene befinner seg i Afghanistan. Det er blitt vanlig at narkosmuglere bruker falsk emballasje, blant annet fra kjente sjokolademerker.

Det store spørsmålet er om narkobanden som sto bak det enorme smuglingsforsøket sist helg har en tidligere norskeid maskin til rådighet i Afghanistan.

Og hvem har eventuelt fått den dit? Informasjonsjef Jan Tore Knutsen i Kripos visste ikke om beslaget før Dagbladet tok kontakt, men kunne etterhvert bekrefte opplysningene.

- Fra vår kontakt i Pakistan har jeg fått bekreftet et beslag i byen Quetta, og vi venter nå på mer informasjon fra pakistanske myndigheter, sier Knutsen.

- Kjent fenomen

Han vil ikke uttale seg om narkotikaen kunne være tiltenkt det norske markedet, før han har fått tittet nærmere på saken. Knutsen påpeker likevel at Kripos ser på saken med interesse.

- At smuglere pakker inn narkotika i ny emballasje er et kjent fenomen, men det er jo litt spesielt når det dukker opp Coop-kaffeposer i Pakistan, sier Knutsen.

<B>COOP-POSER:</B> Narkotikaen som ble stanset i Quetta i Pakistan, fulgte en av verdens mest velkjente ruter for internasjonal narkosmugling. De utspekulerte smuglerne hadde skjult narkotikaen i emballasjen til et av Norges mest velkjente kaffemerker.