Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smuglet kjæresten ut av kirkeasyl for å gifte seg

TROMSØ (Dagbladet): Med fare for å miste alt smuglet norske Lena sin store kjærlighet, John, ut fra hans skjulested og ulovlig over grensa til Finland. Noen timer seinere var de gift, og John ble smuglet tilbake til kirkeasyl i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka fikk de nygifte en gledesmelding fra UDI: John har fått midlertidig oppholdstillatelse, og forlater kirkeasyl etter 2 1/2 år i Elverhøy kirke.

- Vi føler en utrolig lettelse - og en enorm lykke. Endelig kan vi få være sammen, sier en rørt John Mariathas (34).

Bare timer etter at brevet fra Utlendingsdirektoratet (UDI) kom, pakket han kofferten og reiste til sin Lena Norli (36), som er medisinerstudent og har turnustjeneste i Harstad.

Smuglet ut om natta

- Vi skal feire med en bedre middag, og nyte å være sammen, sier John, som er fra Sri Lanka og har oppholdt seg i Norge siden 1997. Forrige helg var han en av 40 kirkeasylanter som fortalte sin historie i Dagbladets Magasinet. Denne helga feirer han friheten som lykkelig og nygift mann på restaurant i Harstad. Kjærlighetshistorien startet forrige vinter. Lena, som har hovedfag i russisk og har studert nordiske språk, jobbet som norsklærer for Vetti (24). Han er kirkeasylant og delte rom med John i Elverhøy kirke i Tromsø.

- Det var ikke kjærlighet med første blikk, men jeg fikk ganske fort en sterk dragning mot kirken som ble vanskelig å kontrollere, smiler Lena.

- Det er jo ikke akkurat så smart å forelske seg i en kirkeasylant med usikker framtid, men det gjorde altså jeg, sier hun.

Søt musikk oppsto, og Lena gjorde flere forsøk på å få John for seg selv. Det endte med at hun inviterte ham med på nattlige skiturer utenfor kirka. De møttes i skjul, og klarte å holde forholdet hemmelig i mange måneder. Helt til romkameraten Vetti oppdaget at John var borte om natta. Da sprakk ballongen.

Dramatisk tur

- Vi opplevde at kjærligheten vår ble tatt på alvor av alle i støttegruppa rundt kirkeasylantene. I løpet av sommeren ble Lena og John mer og mer sikre på sin kjærlighet. Lena overrasket alle da hun fridde til John i sommer. John tok betenkningstid. En hel måned.

- Jeg kunne ikke ta et så stort valg alene, og måtte snakke med familien min først, sier John. Men rådet fra mamma var klart: «John, du er 34 år og voksen nok til å bestemme selv.»

- Da sa jeg ja, og vi søkte Utlendingsdirektoratet om lov til å gifte oss i Norge. John, som har gått i kirkeasyl fordi han har fått gjentatte avslag fra myndighetene om asyl i Norge, fikk på nytt avslag fra UDI fordi regelverket tilsier at søker med ugyldig oppholdstillatelse må søke fra sitt eget hjemland. Da kom noen i støttegruppa på ideen om å arrangere bryllup i Finland, som har andre regler enn Norge på dette punktet. Turen startet klokka fem om morgenen den 17. juni. Fire i støttegruppa smuglet John ut av kirka, og inn i en bil. Sammen med en sjåfør og Lena reiste følget på seks mot Finland. Det er 15 mil til grensa, og Lena visste at John ville blitt satt på første fly til Sri Lanka hvis de ble stoppet av politiet.

- Det var en nervepirrende tur, og en stor sjanse å ta. Men det var verdt alt for å få mannen i mitt liv, sier Lena, og klemmer John.

I den finske byen Sodankylä oppsøkte de tinghuset, vegg-i-vegg med politistasjonen. Mens bruden gjorde seg klar, plukket John blomster i veikanten til brudebukett.

Romantisk

- Brudebuketten var slik jeg alltid hadde forestilt meg den. Det var mer romantisk enn å reise til Paris, stråler Lena. Etterpå feiret de med banankake på et konditori, før de satte kursen hjem. Klokka to på natta ankom de Tromsø, og de nygifte måtte gå hver til sitt. De sendte ny søknad til UDI, med den ferske vigselsattesten. Denne uka kom svaret: John får midlertidig oppholdstillatelse mens UDI behandler søknaden om permanent opphold.

- Dere er ikke redde for at dette skal bli oppfattet som et proformaekteskap?

- Nei. Vi er glade i hverandre og har et sterkt ønske om å leve sammen som ektefolk. Vi skulle aller helst ønsket å vie oss i Norge, men så lenge reglene ikke åpner for at to som elsker hverandre kan få leve sammen, måtte vi søke til våre finske naboer, sier ekteparet.

ENDELIG SAMMEN: Lena Norli måtte ta loven i egne hender da hun ønsket å gifte seg med John Mariathas. - Å gifte seg i Finland er mer romantisk enn folk aner, smiler de nygifte.