Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smuglet kurdere til Norge

Fem irakere er tiltalt for å ha smuglet mellom 2000 og 3000 illegale flyktninger til Danmark, Norge og Sverige. Flyktningene skal ha betalt inntil 90 000 kroner for å komme seg til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem mennene er tiltalt for menneskesmugling i den tyske byen Göttingen. De skal ha smuglet mellom 2000 og 3000 illegale flyktninger til Danmark, Sverige og Norge.

Av 2000 illegale flyktinger som ligaen skal ha smuglet inn i Danmark, har politiet funnet bare 300. Resten lever under jorda, har reist videre eller søkt om asyl.

Ifølge politiet er dette trolig hovedmennene i en liga med forgreininger også til Norge.

I april ble en syrisk mann og hans medhjelper dømt til henholdvis tre års og åtte måneders ubetinget fengsel etter at de prøvde å smugle inn 45 irakiske kurdere fra Sverige til Norge.

Hovedmenn

Ifølge politiavdelingssjef Eivind Løvås ved Halden Politidistrikt hadde de ansvaret for å frakte folk fra Sverige til Norge. En annen gruppe ble tatt i Danmark kort tid etter. Den hadde ansvar for å frakte menneskene fra Danmark til Sverige

- De fem som nå står tiltalt i Göttingen, er trolig hovedmennene i denne ligaen, sier Løvaas til Dagbladet.no.

Kriminalpolitisentralen (Kripos) vet at smuglerligaen har forgreininger til Norge. Natt til 20. juli i fjor ble elleve irakere prøvd smuglet inn i Norge ved Kongsvinger. De to menneskesmuglerne ble dømt til 18 måneders fengsel hver.

- Den transporten startet i Göttingen, og de to domfelte har forbindelse med de fem irakerne som nå er tiltalt i Tyskland, sier politiførstebetjent Sivert Rannem ved Kripos' utlendingsavdeling til Dagbladet.no.

Rannem ved Kripos sier saken i Göttingen har direkte forgreininger til menneskesmuglingssaken i Kongsvinger i fjor, hvor to menn ble dømt til 18 måneders fengsel hver.

Store pengesummer

Det tyske politiet har funnet en prisliste der det framgår at flyktningene måtte betale 1200 dollar for å komme til Danmark, 1400 dollar for å komme til Sverige og 1900 dollar for å komme til Norge. I tilegg kommer utgiftene disse menneskene har betalt for å komme til Tyskland. Til sammen utgjør dette rundt 90 000 kroner.

De fem irakerne som er tiltalt i menneskesmuglingssaken i Göttingen risikerer opptil 10 års fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media