Smuglet over 80 håndvåpen i bagasjen

Alvorlige sikkerhetsbrudd avslørt ved amerikansk flyplass.

VÅPENSMUGLING:  Steven Greenoe (37) smuglet over 80 våpen i bagasjen fra North Carolina til Manchester. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Phil Nobl
VÅPENSMUGLING: Steven Greenoe (37) smuglet over 80 våpen i bagasjen fra North Carolina til Manchester. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Phil NoblVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har blitt avholdt krisemøter i London og Washington etter at en ansatt ved et privat sikkerhetsselskap smuglet mer enn 80 håndvåpen i bagasjen sin over en lengre tidsperiode, skriver The Times. 

Steven Greenoe ble arrestert i USA i juli, med 16 pistoler i kofferten, etter en britiskledet etterforskning som begynte da politiet mistenkte våpensmugling ved funn av flere håndvåpen i Storbritannia.

Disse ble ikke sporet til land i Europa, som britiske kriminelle som regel mottar våpen fra, men fra North Carolina i USA.

Fikk reise videre Greenoe pleide å besøke mora, som bor i Raleigh i North Carolina, og under besøkene kjøpte han våpen i perioden fra slutten av 2009 til første halvdel av 2010.

Han ble stoppet av sikkerhetsansatte ved minst én anledning, da flere våpen ble oppdaget i koffertene hans ved en lokal flyplass i delstaten.

Men han klarte å prate seg ut av situasjonen, og de sikkerhetsansatte lot han reise videre etter at han demonterte våpnene og fordelte delene i flere kofferter.

Greenoe kunne deretter stige om bord i flyet til Atlanta, og bytte til et fly med destinasjon Manchester. Våpnene skal han ha overlevert til kriminelle i den nordvestlige delen av England.

Ifølge The Times skal blant annet en rekke Glock 9mm semiautomatiske pistoler ha blitt tilbudt for opp mot 5.000 britiske pund en uke etter at de ble kjøpt for om lag 500 amerikanske dollar i en våpensjappe i North Carolina.

Skyteepisode Britisk politi ble like før jul underrettet om at man fortsatt er på jakt etter om lag 60 våpen, blant disse mer enn 20 Glock-pistoler og flere Ruger håndvåpen, som fortsatt ikke er funnet.

Fem pistoler har blitt funnet i Storbritannia, og ett av våpnene skal ha blitt brukt under en skyteepisode i Manchester i oktober i fjor.

Anti-terrorpolitiet er bekymret for opplysningene, særlig siden de har mottatt opplysninger om at al-Qaida-celler i Storbritannia forsøker å skaffe seg våpen for å utføre et terrorangrep liknende Mumbai-angrepet.

- Det at han har vært i stand til å frakte våpen uten at det ble oppdaget i så lang tide er ille. At han ble stoppet minst én gang med våpen i bagasjen og deretter fikk gå om bord i flyet, er oppsiktsvekkende, sier en kilde innenfor anti-terrorpolitiet til The Times.