Festet i fengsel

Smuglet pizza, sprit, lystgass og tatoveringsutstyr

Nå går videoer fra fengselet viralt.

SVERIGE: En gjeng svenske innsatte har fått tak i mobiltelefoner de filmer samtlige goder de har skaffet seg inne på cellene sine. Videoene har blitt publisert på TikTok, og har fått stor oppmerksomhet. Video: Tiktok / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Den siste måneden har fem videoklipp fra et svensk fengsel blitt delt over en halv million ganger på det sosiale nettverket TikTok.

Allerede tidlig i filmklippene dukker logoene til den svenske Kriminalomsorgen opp, blant annet på sengetøy og håndklær.

I et klipp kan man se at det drikkes whisky og cola, mens i et annet klipp kan man se personer som spiser pizza og kebab. Det er også publisert klipp hvor det innhaleres lystgass og brukes hjemmelaget tatoveringsutstyr.

FEST: Bilder fra innsiden av anstalten viser at det drikkes whisky og cola. Foto: TikTok
FEST: Bilder fra innsiden av anstalten viser at det drikkes whisky og cola. Foto: TikTok Vis mer

- Spilt inn over tid

Til Expressen, som først omtalte saken, sier sjef for Kriminalomsorgen Pauline Hagberg at hendelsene som framkommer på videoene er klare brudd på regelverket.

- Filmene ble kjent for meg i går. Klientene har i tillegg smuglet inn en mobiltelefon og dokumentert de ulovlige hendelsene, sier hun til avisa.

Kriminalomsorgen har en teori om at videoene har blitt spilt inn over tid.

- Vi har beslaglagt mobiltelefoner og mat den siste måneden. Av sikkerhetsmessige årsaker kan jeg ikke svare på om alt er funnet ennå, da etterforskningen fortsatt pågår.

- Ikke hverdagen

Hendelsen skal ha funnet sted ved fengselsanstalten Östragård i Vänersborg, rundt tre mil øst for Uddevalla. Dette er en såkalt åpen anstalt og det finnes dermed ingen murer eller gjerder rundt fengselet. Fangene benytter isteden en fotlenke.

- Det har blitt en feilplassering av klienter, eller så er det et gruppepress som har ført til at noen har gjort ting de ikke skulle gjøre, sier Hagberg.

Hun understreker deretter at det er deres ansvar å plassere rett type fanger på rett sted, og forteller at saken vil bli fulgt opp.

- Dette er ikke hverdagen på en åpen anstalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer