Smuglet sangfugler fra Vietnam til USA

Havnet i buret.

KNEPPET 13 FUGLER TIL LEGGEN:  Her er Sony Dong fotografert rett etter at han ble avslørt for fuglesmugling 13. april i år.  Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HO/ Department of Justice
KNEPPET 13 FUGLER TIL LEGGEN: Her er Sony Dong fotografert rett etter at han ble avslørt for fuglesmugling 13. april i år. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HO/ Department of JusticeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):  46 år gamle Sony Dongs ble oppdaget 13. april i år, da en flyplassansatt i Los Angeles så noen fjær som stakk ut fra buksebeina hans.  Det viste seg å være 13 sjeldne sangfugler fra Vietnam..

Han er nå siktet for å ha smuglet asiatiske sangfugler til USA, og maksimumsstraffen for lovbruddene er  26 år i fengsel, melder nettsiden The Smoking Gun.

Fant fugler i forlatt bagasje
Opprullingen av saken startet allerede i desember med at inspektører for viltmyndighetene i USA fant 13 levende og fem døde fugler i forlatt bagasje på flyplassen. Så de fulgte med Dong, og var oppmerksom på ham da han dro på en ny tur i mars. Da han landet tilbake i USA en måned senere, oppdaget de fjærene.

De spesiallagde sokkene til Sony Dong inneholdt 14 levende asiatiske sangfugler.

34-åring også tatt
- Han hadde laget disse spesielle klærne for å oppbevare fuglene i. De var festet med knapper, sier en talsmann for statsadvokaten i USA, Thom Mrozek til San Francisco Chronicle.

Etterforskerne har klart å kople ytterligere en person til smuglingsforsøket. Hjemme hos 34-åringen Duc Le fant de 51 ulovlige fugler og masse utstyr, og Le er nå også siktet. Maksimumsstraffen for Le er satt til ti års fengsel.

Fuglene skal være kjøpt i Vietnam for 10-30 dollar, altså inntil 200 kroner. De skal kunne oppnå opptil 400 dollar per fugl i USA, altså rundt 2600 kroner.

- De er sjeldne og samlere er villig til å betale en høy pris for dem, sier Mrozek.

Fryktet smitte av fugleinfluensa
Han hadde tre fugler av arten  Red-whiskered Bulbul, fire Magpie-robin, og seks Shama-Trush under buksene.

Fuglene er nå i karantene, og kan havne i dyreparker.

- Med alt som kommer fra Sørøst-Asia, er det en stor bekymring for muligheten for at fuglene er smittet med fugleinfluensa, sier Mrozek
.

Både Le og Dong er ute mot kausjon, og deres forsvarere har ikke svart på henvendelser fra San Francisco Chronicle.