Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smuler fra de rikes bord skal stoppe kritikken

12 andre land fikk være med på innledningen av G8-møtet i Evian i Frankrike i går. Verdens rikeste land akter å demme opp for den stadig økende kritikken mot møtene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EVIAN (Dagbladet): Etter festen i St. Petersburg er tida kommet for hardt arbeid. Verten Jacques Chirac hadde på forhånd lovet en «nærmere dialog» med «alle de som er en del av globaliseringen». Han hadde invitert blant andre presidentene Vicente Fox fra Mexico, Lumz Ignacio «Lula» da Silva fra Brasil, Thabo Mbeki fra Sør-Afrika og Hu Jintao fra Kina.

Kaldt toppmøte

Litt fikk gjestene med seg. Frankrike vil tredoble sitt bidrag til det globale aidsfondet, lovte Chirac. Det franske årlige bidraget til fondet skal økes fra 50 til 150 millioner euro, eller over 1 milliard kroner. Han fulgte dermed opp USAs løfte om 100 milliarder kroner over fem år til arbeid mot aids, hvorav en tredel til fondet.

Før lunsj tok Jacques Chirac imot George W. Bush, som aller nådigst har akseptert å tilbringe et døgn i Frankrike. Håndtrykket deres var merkbart kjølig, og smilene stive.

Det var første gang de møttes etter Irak-krigen og krisa mellom de to landene. Chirac og Bush skal ha et møte under fire øyne i dag, før Bush reiser videre til Midtøsten.

De styrer verden

Selve G8-møtet mellom Tyskland, Canada, Frankrike, USA, Italia, Japan, Storbritannia og Russland begynner i dag. Diskusjonene i går var for å dempe inntrykket av hvordan de åtte rikeste nasjonene styrer verden.

I går kveld var det middag også med FNs generalsekretær, Kofi Annan, blant annet om Afrika, vannforsyning og utviklingshjelp.

I dag står økonomi på menyen. Det er ennå ikke bestemt om verdens mektigste skal diskutere den svake dollaren, men de skal blant annet drøfte økonomisk vekst og internasjonal handel. I tillegg til internasjonale spørsmål som Irak, Midtøsten og terrorisme. Tony Blair insisterer på at man også skal snakke om masseødeleggelsesvåpen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media