- Smurt for 220.000

Obersten i Forsvaret fikk reiser og luksusgaver av IKT-leverandør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den høyt betrodde offiseren skal blant annet ha mottatt et Vebjørn Sand-bilde til en verdi av 10.000 kroner da han fylte 50 år, melder VG.

Til sammen brukte leverandøren, Siemens Business Services (SBS), om lag 6 millioner kroner på å pleie forholdet til Forsvaret. I den samme perioden foregikk det en omfattende overfakturering, noe som førte til at Forsvaret betalte SBS 40 millioner kroner mer enn de opprinnelig skulle.

Fra 1995 og 2005 skal 14 selskaper ha brukt til sammen 11 millioner kroner på reiser, middager og andre goder til forsvarsansatte. Dette er blant resultatene som kommer fram i granskningsrapporten om IKT-kontrakter i Forsvaret, som ble lagt fram av Dalsbergsutvalget fredag.

To nøkkelpersoner
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen varslet umiddelbart at saken vil få alvorlige konsekvenser for de involverte.

- Vi vil i dag også oversende rapporten til Økokrim slik at de kan vurdere mulige strafferettslige forhold, sa statsråden i en pressemelding. 

I alt 50 personer er involvert i skandalen, halvparten av dem fra Forsvaret. Flere av disse vil trolig bli etterforsket for korrupsjon, bedrageri og grov uforstand i tjenesten.

Obersten som er blant de sentrale aktørene i skandalen, ba i fjor vinter om sluttpakke, noe han fikk innvilget. I mars samme år fikk 52-åringen en disiplinær forføyning - en verbal irettesettelse - av forsvarssjefen, men irettesettelsen kom på bakgrunn av langt tynnere grunnlag enn det som nå er avslørt.

I tillegg til obersten, har SBS pekt ut en av Forsvarets innleide konsulenter som de to nøkkelpersonene for den omfattende pleien. Konsulenten skal blant annet ha fått reiser til Cannes, San Francisco, Firenze og Malaga, jaktturer og middager til en samlet verdi av 297.721 kroner.

SMØRETUR: IKT-leverandøren SBS har gitt ansatte i forsvaret luksusgaver og reiser, som hit til San Francisco. Foto: REUTERS
SMØRETUR: IKT-leverandøren SBS har gitt ansatte i forsvaret luksusgaver og reiser, som hit til San Francisco. Foto: REUTERS Vis mer
TAR AFFÆRE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har oversendt Dalsbergsutvalgets rapport til Økokrim.