- Smurte ansiktet mitt inn i Vaselin

Jonas Gahr Støre vet bedre i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Britiske aksjonister har den siste tida gått hardt ut mot foreldre som ikke smører inn barna sine med solkrem, og lar dem bli svært solbrente. De mener foreldrene bør bli meldt til barnevernstjenester for omsorgssvikt.

I går tok helseminister Jonas Gahr Støre til Ekebergsletta, hvor det kryr av barn og ungdom i forbindelse med årets Norway Cup.  Der skulle det smøres.

Men, ikke slik helseministeren gjorde det da han var ung.

- Det har skjedd en stor forandring siden den gang. Mine foreldre var ikke like opptatt av solkrem som jeg har inntrykk av at foreldre er i dag. Da vi var på ute i sola da jeg var liten, smurte vi ansiktet inn i Vaselin. Vi trodde det var kjempebra for huden. Selvfølgelig var det kjempefarlig, sier Gahr Støre til Dagbladet.

- Brente barn er en barnevernssak Ifølge helse- og omsorgsdepartementet er nordmenn blant verstingene i verden, når det kommer til føflekkreft, som ofte skyldes mangel på solkrem. Norske menn og kvinner mellom 15 og 54 år ligger på linje med Australia og New Zealand, når det kommer til dødelighet som følge av føflekkreft.

SMØRETID: Jonas Gahr Støre deler tips og solkrem med ungdommen på Norway Cup. Her med Thomas Nesset (15), til venstre, og André Berg (15). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SMØRETID: Jonas Gahr Støre deler tips og solkrem med ungdommen på Norway Cup. Her med Thomas Nesset (15), til venstre, og André Berg (15). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Til den engelske avisa Daily Mail, sier Pat Wade, grunnleggeren av organisasjonen Burned Children's Club, at de har opplevd at barn må legges inn på sykehus etter å ha brent seg i sola.

- Når et barn må til legevakten som følge av omsorgssvikt, ringer du Barnevernet. Jeg sier ikke at sykehuspersonalet skal gjøre det hver gang en forelder tar med barnet til legevakta med solbrenthet, men de bør bruke eget skjønn, sier Wade.

- Et sterkt ord Flere britiske kampanjer mener foreldre som glemmer, dropper eller ikke synes det er viktig, å smøre barna med solkrem, vanskjøtter barna. Er du enig?

- Jeg synes det er et sterkt ord. Mange vet rett og slett ikke bedre. Men, det er klart at det er et foreldreansvar å passe på at barna er smurt. Det er viktig og bra at dette tas opp, for, som man ser i avisene, så blir vi så engasjerte så fort sola dukker opp - at vi dyrker den for alt det er verdt. Vi blir helt ukritiske til sola. Da er det lett å glemme solkremen, sier Gahr Støre.

Helse- og omsorgsdepartementet mener 95 prosent av melanomtilfellene kunne vært unngått, hadde man droppet overdreven soling, solferier, soling uten bruk av solbeskyttelsesprodukt og overdreven solariumbruk.

- Foreldrene trekker ofte inn i skyggen når det blir varmt en dag på stranda, mens barna gjerne blir sittende i vannkanten og leke. Da er det ekstra viktig å huske på å smøre dem, sier Opdalshei i Kreftforeningen.

- Har pigmentmangel Gahr Støre står sammen med en gjeng ungdommer. Noen av dem har husket å smøre seg før de blir spurt av helseministeren. Andre har helt glemt solkremen.

-  Jeg synes selv at jeg får for lite av sola her i Norge, og er derfor kanskje i større fare for å bli ukritisk når sola først viser seg. Jeg har pigmentmangel, og blir på den måten mint på at jeg må smøre meg, sier han og viser fram hendene.

SMØRER: På Norway Cup var det flere barn som gladelig tok imot solkrem fra selveste Gahr Støre. Alexander Blankson (13), til venstre, og Nils Peter Jung (13) smører seg inn etter oppfordring fra helseministeren. På sidelinja står kompisene, Frans Dao (13) og Viktor Løvlien Holter (12). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SMØRER: På Norway Cup var det flere barn som gladelig tok imot solkrem fra selveste Gahr Støre. Alexander Blankson (13), til venstre, og Nils Peter Jung (13) smører seg inn etter oppfordring fra helseministeren. På sidelinja står kompisene, Frans Dao (13) og Viktor Løvlien Holter (12). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Helseministerens armer er solbrune, mens han ytterst på hendene er helt uten pigmenter.

Opdalshei i Kreftforeningen mener de gode rutinene må inn med morsmelka.

- Det er klart at foreldre har primæransvaret for barna. Det blir litt sterkt å si at det er «å vanskjøtte barna», men det er helt klart at foreldrene har ansvaret for barna får på seg beskyttelse. Det er noe med det at det er så viktig å skape gode vaner mens man er barn, sier han. - Men, man skal heller ikke skremme barna fra å være i sola. Det er viktig å være ute i sola, men alt med måte.

VARMT UTE:  Nils Peter Jung (13), i midten, smører seg inn etter oppfordring fra helseministeren. På sidelinja står kompisene, Frans Dao (13) og Viktor Løvlien Holter (12). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VARMT UTE: Nils Peter Jung (13), i midten, smører seg inn etter oppfordring fra helseministeren. På sidelinja står kompisene, Frans Dao (13) og Viktor Løvlien Holter (12). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
DELER UT: - Jeg har inntrykk av at veldig mange kommer bortom oss og spør «er det dere som deler ut solkrem?», sier Åse Mary Berg (med solbriller) i Kreftforeningen til Dagbladet. - Jeg er positivt overrasket over barnas interesse, sier hun. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
DELER UT: - Jeg har inntrykk av at veldig mange kommer bortom oss og spør «er det dere som deler ut solkrem?», sier Åse Mary Berg (med solbriller) i Kreftforeningen til Dagbladet. - Jeg er positivt overrasket over barnas interesse, sier hun. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer