Smurte seg inn med matolje og rømte fra fengselet

Yuris Sinkevicius (25) klarte å smette gjennom gitteret. Cellekameraten var for tykk og ble igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til julaften klarte den 25 år gamle varetektsfengslede Yuris Sinkevicius å rømme fra Vadsø fengsel.

Litaueren, som sammen med en arrestert landsmann (40) er mistenkt for omfattende tyverier verdt millioner av kroner rundt om i Norge og Sverige, hadde planlagt å rømme i reneste B-gjengenstil, kan Aftenposten avsløre i dag.

Kameraten for tykk

Litt etter litt hadde de to litauerne greid å bøye fengselsgitteret, slik at det var mulig å komme seg ut av cella via vinduet. Men for å lykkes med rømningen var de også nødt til å kle seg nakne og smøre seg inn i matolje, slik at de kunne smette gjennom hullet i fengselsgitteret.

Da fangevokterne i Vadsø fengsel skulle inspisere cellene i 08.30-tida på julaften oppdaget de at den yngste av de to litauerne, Yuris Sinkevicius, var forsvunnet.

Tilbake satt hans 40 år gamle medsammensvorne - trolig for tykk til å gjennomføre den planlagte rømningen. 25 år gamle Sinkevicous derimot er sporløst forsvunnet og er fremdeles på frifot.

- Burde ikke sittet sammen

Politiet i Øst-Finnmark bekrefter «julegaven» de to litauiske fangene hadde planlagt for seg selv.

Smurte seg inn med matolje og rømte fra fengselet

- Rømningen skjedde i reneste B-gjengenstil. Den rømte skal ha vært innsmurt med olje. Vi antar at cellekameraten også hadde tenkt å rømme, sier Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt til Aftenposten.

Vadsø Fengselstjenestemannsforening har tidligere uttalt at rømningen kunne vært unngått med økt bemanning og bedre sikring. På spørsmål om ledelsen ved Vadsø fengsel synes det hele er litt flaut, svarer fengselsleder Lisbeth Sollied at ting kunne vært gjort annerledes.

- Nei, sånt skjer av og til, men heldigvis sjelden. Vi skal gå gjennom våre sikkerhetsrutiner. I ettertid må vi innrømme at de to kanskje ikke burde sittet i samme celle, sier Sollied til Aftenposten.

Frem til rømningen på julaften hadde Vadsø fengsel fullt hus med 34 fanger i lukket avdeling og seks i åpen soning.

Innbrudd og tyveri

Den rømte Yuris Sinkevicius er tidligere dømt for og nå på nytt siktet for innbrudd og tyverier i biler, hytter og hus. Hans medsammensvorne ble i oktober tatt med en semitrailer full av tyvegods i Kolari i Finland. Bil, henger og en del av tyvgodset var stjålet fra Tana.

Sinkevicius ble pågrepet i Sverige og senere utlevert til Norge. Politiet i Øst-Finnmark politidistrikt betegner han ikke som farlig. De står nå uten spor i jakten på litaueren, som er siktet for grov vinningskriminalitet i millionklassen.

- Han er som sunket i jorden uten gode, synlige spor vi kan gå etter, sier operasjonsleder Svein-Erik Jacobsen ved Øst-Finnmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Hatt medhjelpere

Teorier om at 25-åringen kan ha flyktet over landegrensene anser politiet for å være lite sannsynlige. Derimot tar de nesten for gitt at han har hatt medhjelpere på utsiden av fengselet.

- Både topografi og grenseoverganger gjør at det skal mye til for å krysse grensene uten å legge igjen spor. Det er imidlertid naturlig å anta at han har hatt bistand på utsida sett i forhold til klær, penger og ressurser som fangen hadde på rømningstidspunktet, sier Jacobsen.

Da Sinkevicius rømte var han kledd i treningstøy. Han er 174 centimeter høy, er slank og har blå øyne.

FORTSATT PÅ FRIFOT:</B> Litaueren Yuris Sinkevicius (25) har vært på frifot siden han klarte å rømme fra Vadsø fengsel natt til julaften. Han var vartektsfengslet for omfattende innbrudd og tyveri.