Smutthull for Sampo

Sampo-sjef Björn Wahlroos mener han har funnet en måte å ta makten i Storebrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smutthullet til Sampo er åpnet av norske myndigheter. I et brev til overvåkingsorganet ESA skriver Finansdepartementet at det for utlendinger holder å kjøpe 50 prosent av en norsk finansinstitusjon. Nå mener Samposjef Björn Wahlroos at myndighetens forklaringer om det norske regelverket tilsier at de må gi Sampo konsesjon.

Hele 83,5 prosent av Storebrands eiere vil selge til finske Sampo. Hittil har diskusjonen dreid seg om hvorvidt det kan bli gitt dispensasjon til å overta selskapet med under 90 prosent eierskap. Men med brevet fra departementet har finnene tryllet en ny kanin opp av hatten, skriver Aftenposten.

Favoriserer utlendinger I mars i år kom Finansdepartementet inn på denne regelen i et brev til ESA, som overvåker EØS-avtalen. ESA hadde angrepet Norges regler om eierskapsbegrensinger. I svaret skriver ekspedisjonssjef Jan Bjørland at denne delen av loven faktisk favoriserer utlendinger.

Kort sagt kan utlendinger eie mellom 50 og 100 prosent av en finansinstitusjon, mens nordmenn må eie 100 prosent, ifølge Aftenposten.

Advokat Knut Bergo i Wikborg & Rein sier at Sampo legger til grunn at denne tolkningen er rett, og at det derfor er opplagt at de får konsesjon. Eneste som skulle tilsi noe annet er hvis den nye eieren er uskikket eller at konkurransen svekkes.

- Men det er ganske åpenbart at Sampo er egnet til å overta Storebrand. Det er heller ingen som har hevdet annet enn at dette kjøpet styrker konkurransen, sier Bergo.

Her finner du brevet.

<B>FORNØYD:</B> Samposjef Björn Wahlroos mener han har funnet smutthullet som gir finnene konsesjon.