Smutthull gir politisjefene super-pensjon

Polititoppene har funnet et smutthull i pensjonsordningen. De siste åra har flere framtredende politimenn utnyttet muligheten til å få redusert stillingsandel - og deretter sikre seg full pensjon ved fylte 57 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordningen innebærer at den enkelte tjenestemann får en pensjon på 66 prosent av ordinær yrkes-inntekt.

Ifølge Statens pensjonskasse koster ordningen en million kroner i året for hver ansatt som benytter seg av den. Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, innrømmer at folk utenfra kan oppfatte ordningen som misbruk. - Jeg forstår at det stilles spørsmålstegn ved dette, men det er ikke noe hokuspokus med dette. Polititjenestemenn i høyere stillinger som søker seg ned i stilling, har jobbet et langt politiliv med tunge belastninger. De har følt seg utbrente og slitne. Men det er ikke mer spekulativt enn at de søker på en ledig stilling, sier Johannessen til Dagbladet.

- Gunstig ordning

Med pensjonsordningen kan polititopper slutte i jobben med full pensjon ved fylte 57 år. De må da gå ned i stilling minimum en måned før de slutter. Den kjente etterforskeren Leif A. Lier benyttet ordningen da han sluttet ved Oslo politikammer. Da var politidirektør Ingelin Killengreen politisjef.

- Jeg må innrømme at ordningen er gunstig, men jeg har ikke dårlig samvittighet etter å ha jobbet dag og natt for samfunnet i over 38 år, sier Lier. Den tidligere drapsetterforskeren beskriver sin egen oppsigelse i boka «En reisende i drap». Her forteller han hvordan det var mulig, med daværende politimester Killengreen som politisjef, å få den gunstige ordningen. Her er hans samtale med Killengreen slik den er referert i boka: «Jeg blir 58 år, og som avdelingssjef kunne jeg gått av med full pensjon ved fylte 57. Problemet er, som du sikkert vet, at som inspektør er nedre aldersgrense 64. Men det finnes en vei rundt den problematikken. - Og det er? spør Killengreen. - Jeg har sjekket med Statens Pensjonskasse. Hvis jeg sier opp min stilling som politiinspektør og søker stilling i lavere grad, som politiavdelingssjef, så kan jeg fire uker senere gå av med full pensjon og få pensjon som politiinspektør.»

- Jeg mener at lønna er så dårlig i politiet, og denne ordningen veier opp noe av det tapte, sier Lier til Dagbladet.

Dårlig seniorpolitikk

Politidirektør Ingelin Killengreen bekrefter at direktoratet kjenner til ordningen. - Vi er kjent med at enkelte polititjenestemenn søker seg tilbake til politistillinger som gir rett til lav pensjonsalder. Tilsettingsrådet i politidistriktet må vurdere hver enkelt søknad individuelt, sier Killengreen til Dagbladet.

Arne Johannessen mener at ordningen er et utslag av at politietaten mangler en god seniorpolitikk for ledere. - Jeg mener vi burde hatt et system der ledere kunne tre tilbake og jobbe som konsulent for etaten, sier han.

GUNSTIG: - Jeg må innrømme at pensjonsordningen er gunstig, sier tidligere drapsetterforsker Leif A. Lier.