Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smutthull i festningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Torsdag kveld landet 70 serbiske asylsøkere med kroatisk pass på Fornebu. De siste to månedene har 320 serbiske kroater kommet hit til landet, noe som bidrar til en beskjeden økning i antallet asylsøkere den siste tida. Utlendingsdirektoratet og Asker og Bærum politikammer, de fremste feltarbeiderne i norsk asyl- og flyktningpolitikk, ser tendensen som en konsekvens av regjeringens signaler om en mer liberal asylpolitikk.
  • Heller ikke vi ser bort fra at Voksenåsen-erklæringens formuleringer om en «mer human og rettferdig» praktisering av regelverket kan ha nådd andre enn hjemmepublikummet. Regjeringen har ikke bare lovet å styrke asylretten. Den vil også, blir det sagt, gjøre det lettere å få opphold på humanitært grunnlag og å bli gjenforent med sin egen familie.
  • Likevel tror vi tilstrømningen av serbiske kroater først og fremst har sammenheng med den svært spente og uoversiktlige situasjonen i Øst-Slavonia, etter at området i januar ble levert tilbake til Kroatia. Selv om FNs høykommisær for flyktninger mener at serberne i Øst-Slavonia ikke har et generelt beskyttelsesbehov, forutsetter vi at regjeringen følger prinsippet om en grundig og individuell behandling av hver asylsøknad.
  • Justisminister Aud-Inger Aure levnet i Dagbladet i går liten sjanse for at de serbiske flyktningene får bli her i landet, ved blant annet å vise til den høye arbeidsledigheten i området. Aures bredt anlagte uttalelser samsvarer dårlig med de tidligere forsikringene om en human og forsvarlig saksbehandling. En helt annen ting er at forutsetningen for å føre Øst-Slavonia tilbake til Kroatia nettopp var at serbere og kroater skulle leve fredelig sammen.
  • Vi vil likevel advare sterkt mot å gjøre den lille, sårbare og fullt ut håndterbare gruppen av asylsøkere som nå er kommet til Norge til et slags symbol på at regjeringens liberalitet har sine grenser. Framfor alt bør ikke regjeringen la seg skremme til å oppheve visumfriheten for kroater bare fordi dens liberale røyksignaler til omverdenen ser ut til å være oppfanget og forstått.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!