Smutthull i nullskatten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Ikke før har rederiene fått innvilget nullskatt så setter de sannelig i gang med å finne smutthull i denne skatteloven også. Nå har de funnet en omvei slik at ikke bare rederiene skal slippe skatt. Også eierne unngår skatt når de tar ut sine utbytter fra rederiene, stikk i strid med den nye loven. Dermed knuser de argumentasjonen til sine venner på Stortinget. I de kretser er utakk verdens lønn bare det lønner seg for rederne.
  • Framgangsmåten er blitt brukt i Color Line, som fra før får betydelige tilskudd fra staten for å lønne barkeepere og servitører på sine ferjer. I stedet for å dele ut fjorårets overskudd på 60 millioner til sine aksjonærer, økte selskapet sin aksjekapital med samme beløp. Deretter gjorde de den motsatte operasjonen, og straks kunne aksjonærene tilbakeføres 60 millioner av aksjekapitalen. Det er skattefritt. Hvis beløpet i stedet var blitt utbetalt som utbytte, ville eierne ha måttet betale 28 prosent i skatt. I motsetning til andre aksjeselskaper skal det betales skatt av utbyttet i rederiene. Det er derfor selve selskapet slipper skatt.
  • Ingen ting ulovlig har foregått i Color Line eller andre rederier som har gjort det samme. Men selvsagt er det en omgåelse av loven. Når flertallet på Stortinget skal forsvare nullskatten til rederiene, blir det alltid minnet om at eierne må betale skatt av sitt utbytte. Derfor er det ikke rederne, men rederiene, som har fått nullskatt, hevdes det.
  • Nå faller denne forsvarsskansen. Vi går ut fra at stortingsflertallet ikke kan sitte med hendene i fanget og la dette fortsette. Enten må smutthullet tettes, eller så mister rederne den loven de har kjempet gjennom i Stortinget. Her må det handles raskt før all troverdighet forsvinner. Med sin grenseløse grådighet og skattefrykt er rederne selv i ferd med å undergrave sin egen nullskatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer