Smutthull redder Jagland

Et nytt smutthull i konsesjonsloven gjør at Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord kan overta et helårshus i sommeridyllen Risør uten å måtte melde flytting. Men i Lillesand ville familien fått nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsesjonsloven og reglene om boplikt praktiseres ulikt i kommunene langs sørlandskysten. Risør kommune er blant dem som har vært svært strenge, men nå tar de gjerne imot Jaglands kone, Hanne Grotjord, på halvårsbasis.

En ny bestemmelse i konsesjonsloven som trådte i kraft 1. september i fjor, åpner for at eieren kan slippe unna flyttemelding via folkeregisteret dersom resten av familien bor et annet sted, og vedkommende «overnatter på eiendommen minst 50 prosent av nettene». Men regelen er ment å gjelde landsbrukseiendommer som overføres mellom nære slektninger.

- Vi har likevel valgt å tolke dette slik at det også kan gjelde boligeiendommer, sier teknisk sjef i Risør, Sveinung Jørundland, til Dagbladet. Kommunen er nå forberedt på at flere vil benytte seg av smutthullet: Det holder at man overnatter 183 netter i løpet av et år for å oppfylle boplikten.

Opp til kommunen

Ekspedisjonssjef Kåre Selvik i Landbruksdepartementet bekrefter at unntaket i loven egentlig er beregnet på landbrukseiendommer:

- Men vi har ingen innsigelser mot måten Risør kommune tolker dette på. Det er i all hovedsak en del av det kommunale handlingsrom å bestemme hvordan bestemmelsen skal praktiseres, sier Selvik.

Når Risør nå sier ja, betyr det at familien Jagland/Grotjord kan fortsette å ha fast adresse i Lier, men ferieadresse i Risør.

Grotjord har permisjon fra jobben som informasjonssjef i Aetat, og har søkt seg ny jobb i sørlandsbyen. Hun skal også studere til å bli interiørkonsulent.

Ifølge Skattedirektoratet har ikke ektefeller anledning til å operere med ulike boligadresser med mindre de er separert.

Nei i Lillesand

- Her ville ikke familien Jagland fått godkjent boplikt, sier ordfører Odd Steindal i Lillesand.

I Lillesand er det boplikt i hele kommunen, ikke bare på den berømmelige Ågerøya.

FERIEHUS: Dette huset i Risør pusses nå opp av ekteparet Thorbjørn Jagland og Hanne Grotjord. For å oppfylle boplikten har Grotjord planlagt å bo der minst halve året, men uten å melde flytting.