<strong>I VINDEN:</strong> Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg (V) fikk massiv kritikk for den nye loven. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016
I VINDEN: Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg (V) fikk massiv kritikk for den nye loven. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016 Vis mer

Smykkelovens debut: Asylsøkere ble fratatt verdier for 79 600 kroner av politiet i Danmark

Uaktuelt å konfiskere asylsøkeres verdisaker  i Norge, sier Frp, som mener de er blitt misforstått i spørsmålet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Danmarks nye «smykkelov» har møtt massiv motbør både før og etter at den ble innført i landet i februar.

Den gir politiet rett til å beslaglegge smykker, penger og andre verdier over 10 000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold - og har blant annet blitt kritisert av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

LES OGSÅ: Kraftige reaksjoner mot Danmarks nye smykkelov

Nå er den for første gang benyttet, da fire iranske asylsøkere med falske reisedokumenter ble fratatt verdier for 79600 kroner.

Det skriver den danske avisa Ekstra Bladet.

De siterer en pressemelding fra det danske rikspolitiet på at dette er det første beslaget politiet vet om med den nye loven. Egentlig hadde de fem iranerne politiet stanset 129 000 kroner i dollar og euro, men de får beholde 10 000 kroner hver.

Venter på svar

De venter nå på svar på sin asylsøknad.

- Dansk politi er daglig oppmerksomme på om asylsøkere og utlendinger vi treffer med ulovlig opphold, har verdier som kan være med å finansiere omkostningene ved deres opphold. Nå har politiet funnet verdier som kan beslaglegges til det forhold, sier Per Fiig, sjef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter (NUC) i pressemeldingen.

I januar skrev flere medier, deriblant Dagbladet, at Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mente at man også i Norge burde beslaglegge asylsøkernes verdisaker.

Dagbladet skrev en egen sak om at Frp vil beslaglegge asylsøkernes verdisaker, hvor Keshvari sa følgende:

- Vi vil foreslå en lovendring i tråd med den Danmark har gjort. Vi er nødt til å se på beløpsgrenser og andre ting, men det viktigste er å slå fast prinsippet om at folk ikke kan komme hit med realiserbare verdier og tro at de får gratispenger fra staten.

- Dette er helt rimelige krav som er i tråd med prinsippet om at man må betale for seg når man har anledning til det, før man får hjelp fra det offentlige. Mennesker som for eksempel søker om økonomisk sosialhjelp, må realisere verdier de har før de kan få hjelp, sa han i et intervju med NRK, som i dag fortsatt kjører tittelen «FRP: Smykkeloven bør innføres i Norge.

NTB meldte i januar at «smykkeloven splitter regjeringen».

<strong>MISFORSTÅTT:</strong> Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari sier han aldri har gått inn for at asylsøkeres verdisaker kan konfiskeres.
FOTO: Årn E. Borgen / AFTENPOSTEN / NTB Scanpix.&nbsp;
MISFORSTÅTT: Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari sier han aldri har gått inn for at asylsøkeres verdisaker kan konfiskeres. FOTO: Årn E. Borgen / AFTENPOSTEN / NTB Scanpix.  Vis mer

- Har aldri ønsket beslag

Nå understreker Keshvari at han ikke har ment at Norge bør beslaglegge verdisaker fra asylsøkere i Norge slik de gjør i Danmark - og at Norge allerede har et regelverk på området som er strengere enn det danskene har, og som innebærer at man ikke trenger å betale ytelser til asylsøkere som har penger selv.

I UDIs forskrift om ytelser til beboere i statlige mottak, står det nemlig at ytelsene skal bortalle helt eller delvis hvis beboeren selv er i stand til å besørge livsoppholdet sitt.

Det gjelder beløp over 5000 kroner.

- Beløpsgrensen er på 5000 kroner i rundskrivet til UDI, og det viktigste for oss er å håndheve dette. Det har ikke vært prioritert til nå, men når det plurselig kommer rekordmange er det viktig. Hvor stor effekt det vil ha er diskutabelt, men det er prinsippet som er poenget her. Det danskene gjør er imidlertid å beslaglegge verdier, og det ønsker ikke vi, understreker Keshvari.

Står for sitater


Han mener uttalelsene ble feiltolket av journalister og politiske meningsmotstandere. Uttalelsene han kom med i januar står han fortsatt for, men ikke medienes framstilling av dem.

- Det ble mye mer kontroversielt enn nødvendig, særlig fra SV som kritiserte det kraftig og som satt i regjering da beløpsgrensen faktisk ble innført, sier han.

- Dere er rett og slett misforstått?

- Det var ikke noen misforståelse fra vår side, men at kunnskapen er mindre hos dem som kjemper for en mer liberal innvandring, kommer ikke som noen overraskelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer