ROBBET DOGEPALASSET: På siste dag av en utstilling i Dogepalasset i Venezia (bildet) i januar i år stjal tyver smykker verdt flere millioner dollar. Nå er fem mistenkte arrestert, hvorav en kroat som knyttes til den beryktede Pink Panther-gruppen. Foto: NTB Scanpix/Andrea Merola
ROBBET DOGEPALASSET: På siste dag av en utstilling i Dogepalasset i Venezia (bildet) i januar i år stjal tyver smykker verdt flere millioner dollar. Nå er fem mistenkte arrestert, hvorav en kroat som knyttes til den beryktede Pink Panther-gruppen. Foto: NTB Scanpix/Andrea MerolaVis mer

«Pink Panther»-juveltyvene vekker politiets beundring. Nå er flere trolig tatt

Smykker seg med politiets beundring: Mistenkte juveltyver i Pink Panther-ligaen er arrestert

«Gentlemans-liga» skal ha stjålet juveler for 3,2 milliarder kroner i spektakulære brekk.

- En storfangst, sier den kypriotiske polititalsmannen Marinos Vasilliou til The Guardian onsdag.

Han snakker om arrestasjonen av en 37-årig serber for cirka ei uke siden.

- For en hvilken som helst politistyrke er det alltid en bedrift å få tatt en Pink Panther, sier Vasiliou.

Grunnen til uttalelsen er åpenbar: Ifølge Europol stjal den såkalte Pink Panther-gruppen diamanter og juveler for 3,2 milliarder kroner mellom 1999 og 2015.

Selv politifolk som har etterforsket dem har en motvillig respekt.

Gode skussmål

Allerede for ei uke siden skrev greske Ekathimerini.com at en 37-årig serber hadde blitt utlevert til Kypros, etter å ha blitt arrestert i Makedonias hovedstad Skopje.

Nå navngir Guardian den mistenkte som Uros Maljkovic.

37-åringen har vært etterlyst for tyverier i tre smykkeforretninger i Limassol på Kypros og i Paphos i Hellas. Han knyttes til tyveriene i 2012 og 2013 gjennom DNA-funn.

Av Vasiliou får likevel Maljkovic, om ikke hederlig omtale, så i hvert fall gode skussmål.

- Han har nektet alt men er rolig og samarbeidende, sier polititalsmannen og karakteriserer den mistenkte smykketyven som «svært vennlig».

- Gjensidig respekt

Den beryktede ligaen har utspring i det vestlige Balkan. Også politifolk som har tilbrakt år av sitt liv med å jakte på dem, gir uttrykk for respekt.

- Som motstandere var de godt organisert, veldig profesjonelle, det var vanskelig ikke å beundre deres dyktighet og tempo, sier Giorgos Papasifakis til The Guardian.

Som tidligere leder i den greske styrken som jaktet på Pink Panther-ligaen, greide han å knipe fem medlemmer av gruppen.

- Du kan si at det var en gjensidig respekt på begge sider, men da politiet greide å hamle opp med dem, ble det også sett på som en stor suksess, som til og med de anerkjente, sier Papasifakis.

At den kriminelle gruppen har fått navn etter film- og tegneseriefiguren Pink Panther, skyldes de ofte spektakulære metodene.

Raidet Venezias Dogepalass

Ifølge the Telegraph stammer navnet fra da britisk politi raidet et hus i London og fant en diamantring verdt 6,5 millioner kroner gjemt i en boks med ansiktskrem - en metode brukt i en av Peter Sellers klassiske Pink Panther-filmer.

Ligaen skal blant annet ha benyttet seg av parykker som forkledning.

Dagbladet omtalte ligaen i 2013. Da rømte et medlem fra et fengsel i Sveits bare dager før et stort juveltyveri i Frankrike, og politiet undersøkte en mulig sammenheng.

Tross heftig politijakt er den kriminelle gruppen fortsatt aktiv.

Forrige fredag omtalte internasjonale medier et oppsiktsvekkende brekk mot Dogepalasset i Venezia tidligere i år.

En av de fem mennene som nå er arrestert mistenkt for tyveriet av utstilte smykker tilhørende de kongelige i Qatar, er en kroat som knyttes til Pink Panther-gruppen.

Tyvene kom seg ifølge ABC News unna med øreringer og en gullbrosje verdt flere millioner dollar - på utstillingens aller siste dag.