Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Snakk med barna om alt

Ikke dekk til sannheten. Snakk alltid om hendelser akkurat som de er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rådet kommer fra barnepsykolog Magne Raundalen og spesialpedagog Jon-Håkon Schultz, bokklare med «Kan vi snakke med barn om alt?».

De vil få foreldre, besteforeldre, lærere og førskolelærere til mer åpenhet med barna.

- Snakk om alt, både ting som skjer hjemme, i samfunnet og verden. Sjekk først ut om barna har fått med seg det du vil ta opp. Vær forberedt og jobb med ordene, sier Raundalen, som jobber ved Senter for krisepsykologi i Bergen.

Forleden brant en barnehage i  Drammen. Det var den sjette i området på kort tid. Dette er et av mange eksempler på nyheter barn kan få tanker om.Hva gjør vi?

Raundalen og Schultz sier boka har kommet til etter flere henvendelser fra foreldre og fagfolk som vil vite hvordan de skal snakke med barna og hva de skal snakke

om.

Boka er ment som en guide.

- Fantasien er verst

SPØR EKSPERTENE: Nettprat med Jon-Håkon Schultz og Magne Raundalen på Dagbladet.no klokka 13 i dag. Foto: STEINAR BUHOLM
SPØR EKSPERTENE: Nettprat med Jon-Håkon Schultz og Magne Raundalen på Dagbladet.no klokka 13 i dag. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

- Barn kan bli gående med en ubegrunnet frykt hvis man ikke snakker med dem, og det kan være skadelig. Vi barnepsykologer har for lenge oversett forskeren i barnet som observerer, registrerer og lager forklaringer.

Foreldre vil beskytte med å ikke snakke om vonde ting. Barna får en uklar

stemning. Det gjør dem ubeskyttet, fastslår Raundalen.

- Bortforklaringer og fortielser skaper trøbbel, ikke åpenhet. Barn kan fort fange opp hendelser, hvis ikke får de det ofte gjenfortalt av andre barn. Fantasien blir ofte verre enn virkeligheten, sier Schultz, forsker ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.

I boka tar de opp noen av de mest groteske hendelsene som har preget nyhetsbildet: Fritzelsaken i Østerrike, skolemassakren i Finland, tsunamien i Thailand og Lommemannen.

- Ryddehjelp
- Vi må hjelpe barn til å rydde opp i tankene og å gi dem knagger de kan henge ubehagelige ting på. Det handler ikke om å skremme, sier Raundalen.

- Dere foreslår svært direkte beskrivelser av hva som faktisk har skjedd?

- Ja, det handler om respekt for barnas forstand. Barna vil ikke ha det tilpasset i en rosa versjon, sier Schultz.

image: - Snakk med barna om alt

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!