- Snakk med barna

I dag er det varslet ekstra sterke beretninger fra Oslo tingrett når drapene på Utøya skal behandles. Barneombud Reidar Hjermann ber voksne om å snakke med barna.

GIR RÅD: Barneombud Reidar Hjermann gir råd om at voksne snakker med sine barn og unge før de kommer med spørsmål som de grubler på etter å ha fått med seg dramatiske historier fra Oslo tingrett. Foto: Jacques Hvistendahl
GIR RÅD: Barneombud Reidar Hjermann gir råd om at voksne snakker med sine barn og unge før de kommer med spørsmål som de grubler på etter å ha fått med seg dramatiske historier fra Oslo tingrett. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I disse dager er det mange sterke historier i mediene. Barna får med seg noe av dette uansett. Da blir det viktig for oss voksne å snakke med barna om det som skjer i retten. Vi skal ikke tre grusomme detaljer nedover hodene deres, men vi må snakke om hva de grubler på og deler av det som skjer. Vi skal ikke vente til de kommer og stiller spørsmål, men helst ta det i forkant eller sammen når nyhetene kommer, sier Reidar Hjermann.

Han er psykolog og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi, foruten å være barnas talsmann som barneombud.
- I porsjoner - Jeg merker selv at jeg tar med meg denne saken i porsjoner. Det er ikke nødvendig å ta inn alt som kommer i media. I mange stuer er TV-apparatet blitt et levende møbel. I disse dager kan det være fornuftig å slå av dette apparatet, og kun ha det på når voksne sitter sammen med sine barn og ser Dagsrevyen. Da er det anledning til å samtale om det som kommer. Jeg ser at det kan være uheldig om nyhetene kommer til barn og unge i bakgrunnen, uten at innholdet blir snakket om, sier Hjermann.

- Andre katastrofer Han minner oss samtidig på at mange barn kan være mer opptatt av andre dramatiske forhold i sine liv, og at terrorsaken er lavere prioritert for dem.

- Jeg ble kontaktet av ei 17 år gammel jente som fortalte at hun nesten skammet seg over at hun ikke klarte å interessere seg for terrorsaken. Hun hadde foreldre som var i ferd med å bli separert. For henne var dette mye viktigere, og det må vi ha forståelse for. Det samme gjelder barn som blir mobbet på skolen eller blir utsatt for seksuelle overgrep. De lever midt i alvorlige katastrofer.
Beskjed til skolene Barneombudet og kunnskapsminister Kristin Halvorsen har sendt ut beskjed til alle skolene om at lærerne må snakke med sine elever om det som kommer ut fra Oslo tingrett i disse dager.

- Vi snakker tross alt om tusenvis av barn og unge som er direkte eller indirekte berørt av terrorsaken. Noen har ei tante eller onkel som var i regjeringskvartalet, andre har venninner med søstre som ble rammet på Utøya. Det er ingen tvil om at terrorsaken er tema hjemme, på skole og der vi møtes til fritidsaktiviteter, sier barneombud Reidar Hjermann.