Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Snakk norsk - få kontantstøtte

Carl I. Hagen vil språkteste innvandrerforeldre i Oslo som mottar kontantstøtte.

STILLER NYE KRAV: Carl I. Hagen på tur over Grønland da han i oktober ifjor kunngjorde at han skrev bok, blant annet om innvandrernes plikter. Nå mener han at innvandrerforeldre bør språktestes før de mottar kontantstøtte. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STILLER NYE KRAV: Carl I. Hagen på tur over Grønland da han i oktober ifjor kunngjorde at han skrev bok, blant annet om innvandrernes plikter. Nå mener han at innvandrerforeldre bør språktestes før de mottar kontantstøtte. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp's ordførerkandidat og seniorgeneral, Carl I. Hagen, vil straffe foreldrene som ikke er i stand til å lære barna norsk før skolestart.

- Forskrekkelig
Fredag gikk Ap's byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn ut og varslet at hun vil fjerne kontantstøtteordningen i Oslo fordi  ordningen hindrer integrering, spesielt barn av foreldre med annet morsmål enn norsk.

Det får det til å koke over hos Frp-generalen.

- Det er helt forskrekkelig med en slik straff av vanlige Oslo-foreldre. Jeg synes det er forferdelig at Libe Rieber-Mohn vil frata de som har barn i Oslo retten til å velge kontantstøtten fordi det er enkelte som ikke burde ha det, sier Hagen.

- Må snakke norsk
Men nå tar Hagen kontantstøttenekten et steg videre:

- De som ikke kan sørge for at barna ikke kan norsk når de begynner i skolen, de bør ikke få kontantstøtten. Libe Rieber-Mohn vil straffe alle selv om det bare er noen som gjør noe galt, sier Hagen.

- Enhver som søker om kontantstøtte må forklare hvordan de mener at barna skal lære seg å snakke norsk innen de starter på skolen. Hvis ikke kan de ikke få kontantstøtte, legger han til.

- Hvordan skal foreldrene dokumentere at barna vil lære seg norsk?

- De kan si at de snakker norsk hjemme med barna, at barna vokser opp med andre norske barn i nærheten, eller at de har bosatt seg der hvor det ikke er andre som snakker samme morsmål som dem. Det er omsorgssvikt hvis foreldre ikke klarer å lære barna å snakke flytende norsk.

- Skal kontrolleres
Hagen vil språkteste foreldrenes norskkunnskaper før de mottar kontantstøtte. Han ser for seg at en egen integreringsetat i Oslo skal drive oppsøkende virksomhet.

Oslo 20101025. Carl Ivar Hagen med bok. Skriver blant annet om innvadreres plikter. Møter befolkningen på Grønnland i Oslo.
Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
Oslo 20101025. Carl Ivar Hagen med bok. Skriver blant annet om innvadreres plikter. Møter befolkningen på Grønnland i Oslo. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

- Hvis foreldrene skriver i søknaden at «vi snakker norsk hjemme», da må det komme en fra integreringsetaten etter en uke eller to og sjekke at foreldrene behersker norsk. Man må kontrollere de opplysningene som ligger i søknaden, sier Hagen.

- Vi må ha kontroll under hele oppveksten. Der hvor de ikke gjør det, må de miste kontantstøtten og gi dem barnehageplass i stedet, slik at de lærer seg norsk, legger han til.

- Kan få straff
I verste fall vil Hagen straffeforfølge foreldre som ikke sørger for at barna snakker norsk på første skoledag.

-
Det kan være økonomiske eller andre straffereaksjoner. Men det skal oppdages lenge før det. I dag bruker vi 22 millioner kroner på spesialundervisning i Oslo av barn som har for dårlige norskkunnskaper.