- Snakk norsk i moskeen

Frp krever at all religiøs forkynnelse må foregå på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets største politiske parti krever at all religiøs forkynnelse i trossamfunn må foregå på norsk. Norske jøder, katolikker og muslimer rister på hodet over Frp-forslaget og stempler det som tullete.

Den innvandringspolitiske talsmannen for landets største parti, Per-Willy Amundsen, er inspirert av debatten om imamenes manglende norskferdigheter. Han går nå et skritt lenger og fremmer krav om at all religiøs forkynnelse i alle trossamfunn, skal foregå på norsk.

- Vi vurderer å innføre krav om at religiøse menigheter som mottar tilskudd fra det offentlige, skal drive sin forkynnelse på norsk, sier Amundsen til Aftenposten.

Trossamfunn som er uenig med ham, får heller fraskrive seg statstilskuddet, mener Frp-politikeren. Han skylder delvis på muslimer og moskeer når han begrunner forslaget.

- Det er mye motivert av de holdninger som finnes i moskeer. Men det må innføres som en generell regel. Det er ikke ønskelig å ha særregler for muslimer. Det henger dårlig i hop med liberalistisk tankegods, sier Amundsen.

- Fremmer integrering 

Amundsen mener kravet vil fremme integrering, og gi folk en mulighet til å forstå hva som foregår i de forskjellige menighetene.

Høyre-politiker Kari Lise Holmberg er delvis enig, men ser også problemer med forslaget. Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande mener på sin side at det er uhørt for politikerne å blande seg inn i liturgien og fremleggelsen av budskapet.

RELIGION PÅ NORSK: Frps innvandringspolitiske talsmannen, Per-Willy Amundsen, krever at all religionsforkynnelse skal foregå på norsk. Avbildet er moskeen i Urtegata på Grønland i Oslo. Foto: Scanpix
RELIGION PÅ NORSK: Frps innvandringspolitiske talsmannen, Per-Willy Amundsen, krever at all religionsforkynnelse skal foregå på norsk. Avbildet er moskeen i Urtegata på Grønland i Oslo. Foto: Scanpix Vis mer

Den katolske kirken har messer på mange språk, blant annet engelsk, polsk, spansk og vietnamesisk. Informasjonssjef Stian Erdal i Oslo katolske bispedømme synes forslaget er uhørt. Han sier det er fullstendig uakseptabelt at Frp forsøker å gripe inn i trossamfunns religionsutøvelse, og at partiet bruker statsstøtten som brekkstang.

Særlig bekymret er Erdal over hvordan et slikt forslag kan ramme jøder og muslimer, som har mange av sine hellige skrifter på hebraisk og arabisk.

- Tull

Forstander Anne Sender i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, opplyser at rabbinerne bruker norsk i gudstjenestene, mens det rituelle er umulig å endre. Alle bønner foregår på hebraisk, slik som det står i de hellige skriftene, opplyser hun.

- Jeg har forståelse for at man ønsker å forstå hva som blir sagt i gudstjenester, men dette forslaget bryter totalt med religionsfriheten vi har i Norge, sier Sender.

Hun karakteriserer forslaget fra Frp som noe tull og mener at det finnes andre måter å løse integrasjons- og kommunikasjonsproblemer på.

Senders kollega i Det islamske forbundet i Oslo, forstander Basim Ghozlan, jubler heller ikke over Frps utspill.

- Vi er veldig skeptiske til et slikt krav fra Frp. Det kan virke mot sin hensikt, siden det kommer som en formaning ovenfra og ned, og ikke som et resultat av en dialog med oss. Hvis våre gudstjenester skulle foregått på norsk, ville mange troende ikke forstått hva som ble sagt, sier Ghozlan.

- Snakk norsk i moskeen

(NTB)