- Snakk norsk!

Fremskrittspartiet vil nekte kontantstøtte til foreldre som ikke snakker norsk.

VIL STILLE SPRÅKKRAV: Sylvi Listhaug (Frp) mener det er en forutsetning at mottakkeren av kontantstøtte skal kunne norsk. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
VIL STILLE SPRÅKKRAV: Sylvi Listhaug (Frp) mener det er en forutsetning at mottakkeren av kontantstøtte skal kunne norsk. Foto: SVEINUNG U. YSTADVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BØ I TELEMARK: Frp vil kreve at foreldre oppfyller spesielle kriterier for å kunne motta kontantstøtte. Dette bygger i hovedsak på integreringshensyn, sier oslobyråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug.

- Hvilke konkrete krav vil bli stilt til foreldre, for at de skal kunne få kontantstøtte?

- Det må vi ha en gjennomgang på, men en ting som er helt åpenbart er språk, at du kan norsk og har forutsetninger for å integrere barn, sier Listhaug til Dagbladet.

- Bekymringsverdig
I Oslo har 80 prosent av kontantstøttebrukerne innvandrerbakgrunn.

Det har fått mange til å hevde at kontantstøtten hindrer integrering, ved at barn holdes utenfor kontakt med jevnaldrende.

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, ser problemstillingen, men mener det ikke er noe alternativ å ta kontantstøtten fra alle.

- Det er bekymringsverdig at grupper er overrepresentert både når det gjelder barn og mødre, men kontantstøtten er et virkemiddel for reell valgfrihet, sier Amundsen til Dagbladet.

- Bruker innvandrere
Listhaug mener Jens Stoltenberg utnytter et mindretallsproblem når han vil kutte kontantstøtten.

- Arbeiderpartiet skyver innvandrerne foran seg. Vårt poeng er at du ikke kan kollektivt avstraffe alle, fordi en liten gruppe misbruker ordningen, sier Listhaug.

- Frp kan se for seg en ordning der barnekontroller kan avgjøre om foreldrene har rett til kontantstøtte.

- Hvis en kommer til helsestasjon til kontroll, og mor ikke snakker noe norsk, er vel det et klart tegn, men akkurat hvordan dette skal gjøres, må vi se på. Vi vil ikke opprette noe nytt stort byråkrati, sier Listhaug.

Hun blir selv en av mottakerne i Oslo til høsten, når hun vil ta imot kontantstøtte for å betale dagmammaplass for sin datter Signe (9 mnd).

- Jeg har ikke noe imot barnehager, men det skal være foreldrenes valg, sier hun.