Snakker fred - forbereder krig

USA er i full gang med styrkeoppbygging rundt Irak, selv om FNs sikkerhetsråd ikke er begynt på arbeidet med å snekre sammen en ny Irak-resolusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at Storbritannia en av de første dagene vil legge fram et utkast til resolusjon, som de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet vil arbeide videre med. Både USA og Storbritannia ønsker en skarp resolusjonstekst, men må trolig fire noe for å få det nødvendige flertall.

Saddam Hussein har presisert at Irak vil slippe FNs våpeninspektører inn uten å stille betingelser, men i helgen kom han med uttalelser som kan tolkes noe annerledes. Saddam understreket at FN ikke må stille nye krav, men holde seg til de krav som er nedfelt i tidligere resolusjoner.

President George W. Bush har i uker og måneder hamret løs på Saddam og tegnet et bilde av en uberegnelig despot som ikke holder ord og som i 11 år har drevet gjøn med verdensorganisasjonen.

- Hvorfor skal Saddam plutselig bli å stole på etter at han har brutt alle Sikkerhetsrådets resolusjoner det siste tiåret, spør Bush. Han håper at både Sikkerhetsrådet og den amerikanske kongressen skal støtte ham i hans korstog mot Saddam Hussein.

Krig og diplomati

Kongressen er i full gang med å drøfte forslaget til vedtak som Det hvite hus sendte til Capitoll hill sist torsdag. Flere folkevalgte har betenkeligheter med å gi Bush helt frie hender til å aksjonere mot Irak. Men et overveldende flertall vil støtte Bush-administrasjonen.

Forberedelsene til krig mot Irak går parallelt med det diplomatiske arbeid i FN og Bushs egen kampanje for å samle mest mulig støtte for sitt opplegg. Men ennå har han ikke bestemt seg for et konkret opplegg for hvordan Saddam skal knekkes.

Pentagons strateger mener januar eller februar er det gunstigste tidspunkt for en militær offensiv, og derfor må det meste av styrkeoppbyggingen være klar før årsskiftet.

Saddam og irakisk etterretning vil ikke ha noe problem med å følge den militære utviklingen på bakken. Derfor vil operasjoner i det skjulte spille en like viktig rolle i et felttog mot Irak som under krigføringen i Afghanistan

Spesialstyrker er allerede beordret ut av sine vanlige militære avdelinger for å slutte seg til spesialgrupper fra etterretningsorganisasjonen CIA. Disse styrkene har lang erfaring i antiterrorvirksomhet, og Pentagon kan fortsatt hevde at vanlige militæravdelinger ikke er i virksomhet.

Klargjøring i gang

Flere tusen marineinfanterister sendes i disse dager til Kuwait for å delta i helt vanlige øvelser, som har stått på kjøreplanen lenge. Det foregår også vanlige utskiftninger av amerikanske mannskaper.

- Det sentrale spørsmålet er ikke hvor store styrker som overføres til regionen, men hvor mange soldater som blir stående der, sier talsmenn for Pentagon, som ikke vil navngis.

Marinen har satt fortgang i klargjøringen av tre hangarskip, som ligger i havn på den amerikanske vestkysten. Det kan bli aktuelt å sende disse «flytende flybasene» til området utenfor Irak for å øke flykapasiteten.

I tillegg kommer en hangarskipsgruppe i det østlige Middelhav og en annen flåtegruppe som sendes til den britiske flåtebasen på Diego Garcia i Det indiske hav. USA har baser i flere av Golfstatene, men er usikker på hvor fritt disse basene kan benyttes i tilfelle et angrep på Irak.

Styrker på plass

USA har i dag nesten 30 000 soldater i seks land ved Persiabukta - om lag 9000 i Kuwait, vel 6000 i Saudi-Arabia, 4200 i Baharain, 3000 i Qatar og mindre avdelinger i Oman og De forente arabiske emirater.

I tillegg kommer hangarskipet USS «Abraham Lincoln» i Persiabukta og andre marineenheter på til sammen nesten 25.000 amerikanske soldater. De seneste ukene er spesialenheter på flere tusen mann samlet i Djibouti, der de forbereder seg på antiterroraksjoner i Jemen, Sudan og Somalia. Men disse styrkene kan selvsagt settes inn andre steder.

Øverstkommanderende for et eventuelt felttog mot Irak blir general Tommy Franks, som i forrige uke gjorde det klart at han er forberedt på å slå til når president Bush gir marsjordre.

Og Bush er overbevist om at et militært angrep ikke er til å unngå, fordi inspektørene ikke vil få den nødvendige støtte fra irakisk hold til å utføre sitt arbeid. FN har demonstrert sin utilstrekkelighet, og amerikansk våpenmakt kan slå den siste spiker i Saddams likkiste.

(NTB)

BUSH snakker om fred.
MEN forbereder krig.