Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snakker ikke om de døde

Militærregimet i Burma hevder at flodbølgen tok 90 liv. Andre mener at tallet er langt høyere. Nå nektes befolkningen å snakke, både om de døde og om skadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaw Thaung (Dagbladet): Et underlig skuespill fant sted i den lille landsbyen Tung Tnung i Burma etter katastrofen:

Ei bru som flodbølgen ødela ble høytidelig åpnet, som om ingenting hadde skjedd.

Alle i Tung Tnung hadde gledet seg over at den nye brua var ferdig. Tung Tnung var endelig forbundet til fastlandet. Så kom tsunamien og rev bort hele brua og 12 av landsbyens innbyggere.

Da arbeiderne begynte å løpe, var det for seint for mange av dem. Den ca. 600 meter lange trebrua ble knust til pinneved. To døde ble funnet og 10 er fortsatt savnet.

Åpnet likevel

Fire dager etter katastrofen spente noen et gullbånd tvers over brufestet på fastlandssiden. At brua var borte var det ingen som nevnte. En general kom ned fra hovedstaden Rangoon for å stå for den offisielle åpningen av brua.

Generalen klipte båndet og barna fra den lokale skolen sang en sang. Hele Tung Tnung var til stede og klappet.-  Alle skjønte jo hvor dumt alt var. Men vi vet hva som må gjøres, spesielt om det kommer en viktig general fra Rangoon. Ingen sa til oss at vi måtte komme til åpningen, men vi kan få problemer om vi ikke møter opp, sier en modig innbygger som vi velger å kalle Yaung.

Elsket av folket

 NYTT FORSØK:  Soo Tnung (26) bygger bru for andre gang. Tsunamien tok med seg hele den forrige nybygde brua og 12 arbeidere. Foto: Tore Bergsaker
NYTT FORSØK: Soo Tnung (26) bygger bru for andre gang. Tsunamien tok med seg hele den forrige nybygde brua og 12 arbeidere. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

I dag er arbeidene med å gjenoppbygge den raserte brua kommet godt i gang. Arbeideren Soo Tnung (26) bygger brua på den gamle måten. Med hammer og spiker som viktigste redskap. Halvparten av brua står ferdig.

-  Flere døde

Det er god grunn til å tvile på offisiell informasjon i Rangoon. Under tidligere naturkatastrofer har de isolasjonistiske myndighetene reagert med å benekte høye dødstall og avvise tilbud om hjelp.

Mange tror derfor ikke at det offisielle tallet på 90 omkomne etter flodbølgekatastrofen i Burma kan være riktig.Zin Linn er talskvinne for Nasjonal koalisjon for et forent Burma, en paraplyorganisasjon for burmesiske opposisjonelle. Hun hevder dødstallene er over 400.

-  Militærregimet har sendt styrker til de rammede områdene og nekter folk å snakke om skadene, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Andre burmesiske eksilgrupper hevder tallene er altfor lave.

Rapporter fra både FN og Røde Kors sier derimot at 90 døde og savnede kan være et riktig tall. Tallene er vanskelige å bekrefte fordi militærregimet legger så store begrensninger på internasjonale nyhetsorganisasjoner og humanitære grupper.

Var heldige

Carles Petrie er FN-koordinator i Rangoon og har sagt til The New York Times at han tror de dårlige erfaringene med myndighetene under tidligere katastrofer har ført til spekulasjonene om at de offisielle dødstallene er altfor lave. Selv tror han de kan stemme.

I ei hengekøye utenfor huset sitt i fiskerlandsbyen Par Se Myan, ligger Amina Bare Raya (25) og hviler. Akkurat som hun gjorde da tsunamien traff landsbyen.

-  Vi var heldige. Ingen døde. Alle mennene var ute på sjøen og vi kvinner var her i landsbyen. Vannet kom nesten opp hit til gulvet, sier hun og peker.

Landsbyen ligger litt hevet opp i skråningen fra den flotte hvite stranda nedenfor.

-  Jeg har hørt at noen døde i nabolandsbyene. I Pu Lone Tone Tone skal fire være døde og i Aung Ba skal fem ha omkommet, sier hun.

Det går ikke veier dit, så de må gå langs stranda eller ha båt for å reise mellom disse landsbyene.

Ifølge FN-rapporten om skadene i Burma kan hundrevis av fiskere som jobbet i Thailand være døde. Yaung Chi, fagforbundet, hevder over 2500 er omkommet.

Før Dagbladet forlater den halvferdige brua kommer mannen vi kaller Yaung bort for å si noe:

- Vi er veldig takknemlige overfor Norge etter at dere ga fredsprisen til Aung San Suu Kyi, sier han.

- Hun er elsket av 99 prosent av folket i Burma. Det er bare en liten gruppe generaler som ikke kan fordra henne. Hun ville vunnet et fritt valg når som helst.